Софтуер и IT Новини

Лицевото разпознаване при Windows 10 може да бъде измамено със снимка (видео)

Лицевото разпознаване при Windows 10 може да бъде измамено със снимка (видео)

Немската компания Syss, която се занимава в областта на сигурността, е открила уязвимост при по-старите версии на Windows 10, позволяваща системата за лицево разпознаване Windows Hello да бъде измамена със снимка.

Специалистите с установили, че за заблуждаването на системата е достатъчна дори и лазерно-принтирана снимка с лошо качество и ниска резолюция, която е взета от инфраред камера на въпросното лице.

От Syss предупреждават, че са изпробвали уязвимостта при по-стари версии на Windows 10, но има голяма вероятност този проблем да съществува и при последния Fall Creators Update и потребителите му също могат да бъдат потенциални жертви.

От Майкрософт отправят съвет, в който се казва, че за да могат потребителите да са сигурни, че използват машината си по възможно най-сигурния начин, те трябва да имат инсталирана най-новата версия на Windows 10 и да използват като минимум процесор на Intel от седмо поколение (Intel Core i3, i5, i7, i9, M3 и Xeon), както и актуалните Atom, Celeron и Pentium модели.

Този съвет обаче е един вид автогол, защото по този начин компанията от Редмънд автоматично признава, че техният Surface Pro 4, който използва процесор на Intel от шесто поколение, е уязвим и не покрива собствените им стандарти за сигурност.

0/5 (0 Reviews)
Exit mobile version