Разкриха ново изтичане на лични данни от Facebook – засегнати са три милиона потребители

0
32
Разкриха ново изтичане на лични данни от Facebook - засегнати са три милиона потребители

С всеки изминал ден нещата за Facebook стават все по-лоши и по-лоши като постоянно в публичното пространство се появяват нови скандални новини за проблеми с изтичане на лични данни на милиони потребители. Сега от New Scientist съобщават за ново разкрите, което засяга личните данни на над три милиона души.

Разкритието показва, че приложението myPersonality, създадено от специалисти от Кеймбриджкия университет, което представлява персонален тест, на който потребителите отговарят на всякакви лични въпроси, е предоставяло данните на различни компании, сред които и Facebook, Yahoo, Google и Microsoft, а разпространението на данните е ставало чрез незащитен сайт в продължение на цели четири години.

За данните, които то е предоставяло приложението са отговаряли David Stillwell и Michal Kosinski, които също работят в университета. Потребителското име и паролата, които дават достъп до данните са били съхранявани в GitHub и са били публично достъпни през изминалите четири години. И въпреки че потребителските имена са били премахнати преди информацията да бъде давана на компаниите, то към нея е бил прикрепен уникален идентификационен номер, чрез който заинтересованите лесно могат да установят фактическия собственик на данните и да разберат всичко за него.

Данните са съдържали ценна лична информация, различни детайли относно потребителите, възраст, пол, местонахождение, резултати от анализите върху отговорите от теста, извършен в myPersonality, информация относно социалния статус и дори резултати от психически тестове. В доклада се съобщава, че относително лесно тези данни могат да бъдат асоциирани с конкретния потребител и да бъдат свалени за по-малко от минута.

От социалната платформа съобщават, че приложението myPersonality е спряно на 7-и април тази година, като част от мащабно разследване за злоупотреби с лични данни, при което вече са открити около 200 приложения, които нарушават политиката на социалната платформа. В момента тече щателно разследване спрямо myPersonality и от Facebook казват, че ще търсят съдействие при проверката, а при липсата на такова то ще бъде спряно завинаги.

Прочетете още:  StarCraft HD се разработва от Blizzard

Според наличната информация от новото изтичане на данни над шест милиона потребители на Facebook са попълнили теста на myPersonality, като около три милиона от тях са се съгласили информацията от техния профил да бъде споделена с проекта.

0/5 (0 Reviews)