Известни приложения все още изпращат данни на Facebook без знанието на потребителите

0
50
Facebook

След като от Европейския съюз внесоха GDPR регулациите, множество приложения и услуги престанаха да споделят потребителска информация без тяхното знание, защото законът е изключително строг и предвижда глоби от десетки милиони евро.

Що се отнася до GDPR Facebook беше особен предмет на внимание, имайки предвид незавидната му слава по отношение на напълно незачитане на поверителността на потребителските данни и различните скандали през годините, свързани с това. От Facebook многократно бяха залавяни да подслушват потребителите си, да следят техните съобщения и да използват личните им данни без тяхното знание. От тези действия пострадаха милиони потребители по целия свят.

Сега ново проучване показва, че въпреки всички мерки и уверения от страна на Facebook, от социалната мрежа продължават да получават информация за потребителски данни от поне 20 приложения, без знанието на потребителите. От Financial Times съобщават, че някои приложения изпращат лична информация още щом бъдат включени и преди да се появи процореца за разрешение. Сред тези приложения са Skyscanner, MyFitnessPal и TripAdvisor.

Споделената информация варира според различните приложения, като това може да бъде уникалната потребителска идентификация в Google, името на приложението, приложението Kayak например изпраща търсени от потребителите полети, датите кога това се е случило, дестинациите, броя на членовете, които се качват на самолета и пр.

След съобщението на Financial Times от Facebook направиха изявление, в което казват, че вината не е тяхна, тене са знаели за тези случаи на споделяне на информация и съветват разработчиците на въпросните приложения трябва да спрат автоматичното споделяне на потребителската информация. От социалната платформа също така препоръчват на разрботчиците да се възползват от опцията за забавено събиране на информацията от приложенията, което от компанията въведоха като възможност тази година.

Прочетете още:  Не харесвате нещо в Windows 10? Сега е моментът да го заявите
0/5 (0 Reviews)