Отново злоупотреба с монопола: Microsft иска да накара всички разработчици да работят само за тях

0
51
Отново злоупотреба с монопола: Microsft иска да накара всички разработчици да работят само за тях


Основателят на Epic Games Tim Sweeney съобщава, че от Microsoft искат да направят така, че да накарат всички разработчици да използват само Windows Store.

С въвеждането на инициативата Universal Windows Platform (UWP) се вижда първата стъпка на Microsoft към идеята да заключат потребителската екосистема, като по този начин придобият монопол върху всички приложения и игри, както и техните разпространение и продажба. В друг наш материал обяснихме защо е лоша идея да се закупуват игри от Windows Store, но тук нещата са още по-страшни.

Tim Sweeney казва, че това е ход срещу цялата компютърна индустрия, срещу геймърите, срещу разработчиците, между които и Epic Games, издатели като Activision и EA, дистрибутори като Valve и Good Old Games, пише Sweeney.

Плановете за UWP станаха известни през 2015 – та, с намерението разработчиците да могат да създават приложения, които да работят безпроблемно на десктоп, на таблет и на мобилни устройства, които използват Windows.

Докато от Microsoft обясняват, че целта е просто да се опрости процесът по кросплатформеност при създаване на приложенията, Sweeney директно ги обвинява, че UWP и възможностите, които дава, ще убият автоматично всички други магазини за приложения и игри, както и компаниите, които правят директни продажби, без да минават през Windows Store и да им плащат 30 процента.

Голямата опасност тук е, че от Microsoft все повече наблягат на UWP и обръщат все по-малко внимание на win32, което с времето ще направи така, че разработчиците и издателите все по-трудно ще могат да избягат от новия UWP търговски монопол, казва още Tim Sweeney.

Прочетете още:  Най-голяма в света microSD карта от 512GB излиза в продажба през февруари
0/5 (0 Reviews)