AMD Zen 2 архитектурата: 64 Zen 2 ядра, PCIe 4.0 поддръжка и осемканална DDR4 RAM

0
39
AMD Zen 2 архитектурата: 64 Zen 2 ядра

От AMD обявиха зашеметяващите характеристики на EPYC процесорите си от следващо поколение от серията Rome. Това са Zen 2 сървърни процесори, които използват 14nm технология, способна да използва до осем от така наречените 7nm Zen 2 „чиплети“ (chiplets).

Тези чиплети са свързани с технологията Infinity Fabric и създават сървърен чип, който може да има 64 Zen 2 и 128 нишки. Rome процесорите имат официална поддръжка за PCIe 4.0 и поддържат осемканална DDR4 RAM, което предполага огромна изчислителна мощ, а също така и бързина на периферията.

Въпреки, че Zen 2 EPYC процесорите са предназначени за сървъри и дейта центрове, те павират пътя на следващите десктоп Ryzen 3 процесори, които почти сигурно ще използват 7-нанометрова технология, което ще е голям удар за Intel. От Intel вече няколко години не могат да се справят с 10-нанометровата технология, която беше отлагана вече няколко пъти, въпреки че беше обявена за 2015-а година. Към момента от Intel все още използват 14-нанометрова технология в своите процесори.

Това ще даде огромно предимство на AMD, които ще могат да дадат допълнителна скорост и повече мегахерци на процесорите Ryzen 3 заедно с другите подобрения по архитектурата. Всичко това ще накара множество потребители да изберат Ryzen 3 пред сегашните Intel Core процесори, които поради липсата на промяна на архитектурата вече са на своя краен предел, използват огромно количество енергия и отделят много топлина.

Ако от Intel не изкарат нещо изненадващо, 2019-а година се очертава да бъде много добра за AMD. 7-нанометровите Ryzen процесори се очакват още следващата година, когато се очакват и 7-нанометровите Radeon видео карти на компанията.

Прочетете още:  System76 започват производството на собствени Linux машини. Показват новата си фабрика
5/5 (1 Review)