Поддръжка за GTX 900 при Nouveau и много други вълнуващи ъпдейти

0
41
Излезе първото официално издание на FAudio за по-добър звук при Windows игрите


Бяха публикувани вълнуващи субсистемни DRM ъпдейти за Linux kernel 4.6.

Може би най-забележителната новина при DRM ъпдейтите е, че най-накрая има официално подписан фърмуер от NVIDIA за GM200/Maxwell чипа при отворения драйвър Nouveau.

Това означава, че ако сте с ядро 4.6 и последната Mesa, ще имате работещо хардуерно ускорение за OpenGL при Nouveau. Наистина, отне много време на екипа на NVIDIA, за да се появи тази поддръжка, но сега вече е факт. Все още няма възможност за реклокинг на честотите и някои други функционалности за съжаление.

Освен поддръжката на Maxwell при отворения драймър се вижда поддръжка на GM208 clock драйвъра при Tegra X1, като допълнително е свършена работа и по power сензорите и някои други промени.

При Intel DRM голямата промяна е опита за поддръжка по подразбиране на PSR и FBC – frame-buffer компресия и panel self refresh handling. Промените се изразяват в понижена консумация на енергия при хайрдуер на Intel. Интелският драйвър Intel i915 DRM получава GEM поправки, подобрения и разширения при GuC firmware scheduler, промени по runtime power management, много свършена работа по atomic display и много други промени и подобрения.

При AMD промените не са толкова много, но е добре дошла новата функция за рестартиране на AMDGPU DRM драйвъра, когато зависне, което е чест проблем при него. Също така в Catalyst Drivers Section е i2s поддръжка за Carrizo APU, както и различни оптимизации при GPUVM, command submission и GPU scheduler.

Вълнуващ факт е добавянето на превключване между видео картите при Pre-Retina MacBook Pro с последните DRM ъпдейти, както и много голямо подобрение в бързодействието при Raspberry Pi 3D/OpenGL.

Прочетете още:  Netflix най-накрая предлага сваляне на видео

Някои други промени, които си струва да бъдат упоменати са новият ARM HDLC драйвър, Etnaviv с по-добра поддръжка при Freescale i.MX6 системи, импорт поддръжка за DMA-BUF драйвъра, поддръжка за Exynos 5422/5420 при драйвъра на Samsung, DX10 mipmaps поддръжка при VMWGFX и много други. Пълният списък може да бъде разгледан тук.

0/5 (0 Reviews)