Portable PeaZip 7.3.0 Final download Windows / Linux архивиране, .rar, ZIP, gzip, 7Zip, TAR, Linux, Windows

0
1208
PeaZip интеграция при Linux (Cinnamon Nemo и KDE Dolphin)

Portable PeaZip е безплатен архивиращ софтуер, с който могат да се архивират файлове и папки, предлагащ и някои други полезни инструменти.

Portable PeaZip 7.3.0 Final download Windows / Linux архивиране, .rar, ZIP, gzip, 7Zip, TAR, Linux, Windows 1

Програмата е кросплатформена и се предлага за Windows и Linux. Portable версията на PeaZip също е за Windows и за Linux. Когато една програма е в portable вариант, това означава, че тя не се нужда е от инсталация, а само се разархивира и се стартира, което е много полезно в различни случаи.

Интерфейсът е подреден и приятен, като всеки един потребител може да работи безпроблемно с него. Има много хубав файлов мениджър, чрез който могат да се търсят файлове и то по начин, все едно използвате файловия мениджър на операционната ви система и като усещане, и като изглед.

Portable PeaZip

 

По време на архивирането или разархивирането на файлове се появява прозорец, в който има най-различна информация, дори и някои опции. Може например в реално време да се наблюдава с каква скорост се компресира файлът, колко процента от задачата е извършена, плюс прогрес бар, който показва това визуално.

Може да се зададе след завършване на архивирането компютърът да бъде загасен или пък да се отвори директорията, в която е отишъл архивираният файл. Процесът по архивиране и разархивиране може да бъде отменен, поставен на пауза и след това възстановен. Може да се създават архиви, които са заключени с парола.

Програмата има свой собствен формат на архивиране PEA, но, разбира се, поддържа още множество формати като RAR, ZIP, gzip, PAQ8, LPAQ, ZPAQ, bzip2, ARC/WRC, TAR, xz и пр. В същото време служи и като фронтенд на програми като 7Z, p7zip, FreeArc, GNU strip и други.

Освен основната работа по архивиране и разархивиране, PeaZip предоставя и някои интересни инструменти, като например споменатият вече файлов мениджър, който е направен така, че да дава усещането, че използвате нормалния файлов мениджър на операционната система, като дава възможност за създаване на нови папки, както и изтриването на файлове и папки, намирането на дублиращи се файлове, дава възможност за копиране, местене, преименуване, създаване на буукмаркове от местоположения.

Чрез файловия мениджър могат още да се трият файлове по нормалния начин или пък да се изтрият с опцията zero delete, а допълнително има и функция за сигурно изтриване, което пречи за възстановяването на файла в бъдеще дори и със специализирани програми като Wise Data Recovery, EASEUS Data Recovery и пр.

Изненадите обаче не свършват дотук. PeaZip предоставя на потребителите и софтуер за преглед на снимки, който дори дава възможност за редактиране на изображенията с някои основни функции, като след това могат да се записват във формат различен от този на оригинала, например в PNG, JPG или BMP.

Като допълнение може да се посочи възможността за насрочване на автоматизирани задачи, стартиране на различни приложения с определени параметри, като дори могат да са циклични. На разположение е и инструмент за тестване на системата – System benchmark.

Прочетете още:  Ashampoo ZIP Free/Pro 1.07.01 download

Трудно бихме могли да покрием всички опции, които ни предлага PeaZip, но той определено надминава очакванията като предоставя не само лесно архивиране и разархивиране с множество опции, за което е и създаден, но предлага още куп допълнителни опции, които могат да са от полза на много потребители.

 

Лиценз: Безплатен/GPL

Промени спрямо миналата версия:

Spoiler

7.3.0

BACKEND

Pea 0.71 with PEA file format revision 1.2

CODE

Various fixes

FILE MANAGER

Added BLAKE2S and BLAKE2B hashes to

File manager’s hash (for file hashing and deduplication)
File tools set of hashes
Optional hash for raw file split
Optional hash for PEA format

Added support for opening as archive modern Linux package formats: .appimage, Ubuntu’s .snap, and FreeDesktop Listaller .ipk
Browser now uses smarter sorting for file/directory names
By default now PeaZip tries to open archives containing errors

Errors detected browsing the archive are now notified in status bar, even if it is possible to list archive’s content
„Try to open archives contining errors“ can be disabled in Options > Settings > Archive manager

Fixed some cases not allowing secure deletion and zero deletion of files
Improved deletion of temporary work files

EXTRACTION and ARCHIVING

Added option to not ask confirmation for delete after archiving/extraction, in Options > Settings > Archive manager

Delete is not triggered if errors are detected
Delete is triggered after extraction only in case of complete extraction (extract all)

Added option to set archive time from most recent file in archive, for all 7z/p7zip formats
Added option to improve Brotli compression using more memory at cost of small impact on speed (archives created with this option may not be compatible with some Brotli decompressors)
Added option to improve Zstandard compression using more memory at cost of small impact on speed
Added new advanced options to custom compression settings files, keeping compatibility with setting files created with older versions

Presets were rebuilt accordingly new format
Two new presets: Medium compression with 7z fast, and Fast compression with 7Z fastest

It is now possible to cancel all tasks of a sequence in the case one of the archiving / extraction task fails

WINDOWS & LINUX INSTALLERS

(Windows) Improved installer
(Windows) Installer now available also as .msix package
(Linux) Created generic DEB package, x86-64 native

Some binaries, i.e. FreeArc, may need IA32-libs to run

 

[collapse]

Download: Portable PeaZip 7.3.0 Final Windows x86

Download: Portable PeaZip 7.3.0 Final Windows x64

Download: Portable PeaZip 7.3.0 Final Linux GTK2

Download: Portable PeaZip 7.3.0 Final Linux Qt

5/5 (1 Review)