Wine Linux 5.0 / 5.9 download

0
8566
Wine Linux игри

Wine, противно на разпространеното мнение не е емулатор, както ни казва и неговият акроним Wine Is Not an Emulator. Той е софтуер, който позволява стартирането на приложения за Windows под Linux и Mac OS X.

Wine Linux 5.0 / 5.9 download 1

Вместо да симулира вътрешната логика на Windows, както правят виртуалните машини или емулаторите, то разработчиците са предприели друг подход, с превеждане на Windows API заявките на POSIX заявки в реално време, като по този начин елиминира забавянията, които се получават при емулиране.

Този софтуер дава възможност на потребителите на Linux, Mac OS X, Free BSD и Open Solaris да подкарват Windows приложения и гейминг за игри, които не са налични за Linux.

Предоставя бинарна съвместимост, графична поддръжка, звуково взаимодействие, а също така поддръжка за скенери, принтери, таблети, клавиатури и др. От версия 1.7.47 получава и коректна HID поддръжка. API на Wine позволява на разработчиците да го интегрират в своите проекти – както за платените, така и за безплатните.

Допълнителна гъвкавост дават възможностите за симулиране на различните версии Windows като Windows 98, 2000, XP, Windows 2003 Server, Vista, Windows 2008 Server, 2008 R2 ServerWindows 7, Windows 8. Windows 10 и пр.

Wine DXVK Snooker 19
Snooker 19 под Linux с Wine и DXVK.

Също така много полезна е нейтив поддръжката, която софтуерът дава на най-различни видове динамични Windows библиотеки, което позволява разширена поддръжка за множество най-различни приложения.

Големият брой поддържани Windows приложения правят Wine незаменим софтуер за потребители, които не използват Windows, но нямат възможност да заместят своите Windows приложения.

Промени при версия 5.9:

  - Major progress on the WineD3D Vulkan backend.
  - Initial support for splitting dlls into PE and Unix parts.
  - Support for generating PDB files when building PE dlls.
  - Timestamp updates in the Kernel User Shared Data.
  - Various bug fixes.

Лиценз: Свободен (LGPL)

Прочетете още:  Futuremark 3DMark 2.10.6797 Final download - тест компютър, видео карта

Download: Wine Linux 5.0 Final

Download: Wine Linux 5.9 Final

5/5 (1 Review)