Самолетният симулатор X-Plane идва с Vulkan

0
101
Самолетен симулатор X-Plane Vulkan

Кросплатформеният самолетен симулатор X-Plane ще използва Vulkan при версия 11.50. OpenGL остава само за резерва.

След като от Laminar Research обявиха още миналата година за плановете си за преминаване към Vulkan при техния кросплатформен самолетен симулатор X-Plane, сега вече очакваме и първата публична бета версия, която ще използва кросплатформения приложно-програмен интерфейс за графика и изчисления с отворен код на мястото на OpenGL.

От Laminar Research съобщиха официално, че към момента X-Plane 11.50 е в частна бета версия и скоро се очаква да бъде пусната публичната бета версия. X-Plane 11.50 ще бъде налична за операционните системи Linux, Windows, Android и macOS. Поради причината, че macOS няма поддръжка за Vulkan, при тази операционна система се добавя Metal API.

При новата версия на X-Plane ще има нов чекбокс в опциите за рендиране, откъдето потребителите ще могат да изберат Vulkan или Metal, като за да влязат в сила промените, ще е необходим рестарт. Няма да бъдат налични други опции и е хубаво да видим, че от Laminar Research са избрали Vulkan, а не DirectX 12.

За всеки случай обаче като бекъп ще бъде оставен OpenGL, ако имате проблеми. В анонса се обяснява, че ако симулаторът се срине рано, още преди основното меню, той автоматично ще премине на OpenGL, за да можете да продължите. Ако има сривания по време на игра обаче, това няма да води до превключването към OpenGL.

Използването на модерния Vulkan API ще доведе до повишаване на представянето при модерните компютри, които имат видео карта, която поддържа този API. Така наречените „Full scenery shadows“ вече няма да излизат извън видео паметта, използвайки системната памет, както правеха при OpenGL и водеха до множество проблеми. Разработчиците съобщават, че сега една добра машина ще може да извади 30 кадъра в секунда с full autogen + scenery shadows.

Прочетете още:  USB 4 ще осигури скорост от 40Gbps. Замества Thunderbolt 3

При X-Plane 11.50 има и промени при поведението на слайдъра за отражения – той сега е като при версия 10 и не се опитва да актуализира environment cubemaps в реално време. С чувство за хумор разработчиците казват, че ако все пак обичате да летите с 5 кадъра в секунда, можете да върнете актуализирането в реално време от settings.txt, а това е възможно, защото старата технология няма да бъде премахната.

Публичната бета на X-Plane 11.50 се очаква в началото на 2020-а година. Повече подробности можете да научите тук.

0/5 (0 Reviews)