Иран смятат да пуснат свой интернет

0
24
Иран смятат да пуснат свой интернет


Проектът предвижда интернет, който ще е изцяло отделен от останалия свят, като по този начин ще се налага по-лесен контрол над населението.

Властите в Иран съобщиха, че първият етап на това начинание е приключило. Изграждането на плана за изграждане на отделен интернет само за Иран е разделено на три фази.

Интернетът на Иран ще бъде изцяло отделен от световния интернет. Властите обявиха намерения за този план през 2010-та година, но тогава малко хора им повярваха.

Първият етап се състои в това да се изгради самостоятелна мрежова инфраструктура, която да осигури бърз и евтин достъп до административни услуги и местни уеб страници. BBC съобщава, че това е било планирано да се случи през 2015-та година, но се е забавило поради технически причини.

Втората част от грандиозния план е планирана за февруари 2017-та, когато Министерството на комуникациите и информационните технологии в Иран ще осъществи достъп до видео съдържание в самостоятелната мрежа. Третият етап, който ще е финалният, би трябвало да приключи само месец след това, през март. Той ще осигури възможност за достъп на компаниите, които се занимават с международна търговия.

Главната причина, която изтъкват властите от Иран за пускането на собствен интернет е, че по този начин ще могат да контролират и залавят по-лесно кибер-престъпниците. Разбира се, всеки се досеща за какво става въпрос – в една такава инфраструктура следенето и наблюдението на всеки един гражданин става в пъти по-лесно, както и контролирането на съдържанието и достъпа до него.

Иран винаги са цензурирали много сериозно интернет и достъпа на техните граждани, които го използват. Само за миналата седмица са арестувани 450 граждани, потребители на социални мрежи. Те са обвинени в неморално поведение в Instagram и WhatsApp.

Прочетете още:  Излезе NVIDIA Vulkan Beta 396.54.06. Идва с нови Vulkan разширения

Иран, както и Китай, блокират достъпа до много известни сайтове като Facebook, YouTube, Twitter, Google+. Иранците, също както китайците, използват прокси сървъри и VPN услуги, за да прескачат тези забрани. В една затворена инфраструктура обаче това вече няма да е възможно, защото тя ще е отделена изцяло и няма да има връзка към останалия свят.

През 2006-та година Репортери без граници включиха Иран в списък, който е наречен „Врагове на интернет„. Той включва още 18 държави, най-често с потиснически режими.

0/5 (0 Reviews)