Малуер за Android е заразил милиони устройства

0
44
Криптовирусът Cerber е на върха на класацията по атаки


Малуерът за Android с наименование HummingWhale е намерен в 20 приложения в Google Play Store.

Компанията по сигурността CheckPoint предупреждава за Android малуер, който е бил открит в 20 приложения в Google Play Store. Най-лошото тук е, че тези 20 приложения най-вероятно са свалени милиони пъти.

HummingWhale е вариант на преди познатия HummingBad, но е много по-добре направен и опасен от предшественика си. Той може да бриква телефони или да ги задръства с реклами и фалшиви приложения като се свързва с отдалечен сървър.

Миналата година от CheckPoint предупредиха за друг малуер от фамилията – Hummingbird. Той беше намерен в 10 легитимни приложения в Google Play Store и от компанията считат, че само той е заразил над 10 милиона потребители.

„HummingBad е екстремно добре разработен малуер, който използва верижни атаки и рууткит, за да получи пълен достъп до заразеното устройство“, обясняват от компанията.

Ако сте се заразили с HummingBad, нямате много голям избор за действие. Ако все още телефонът не е брикнат, можете да му направите връщане към фабричните настройки.

Добрата новина е, че от Google вече са изтеглили проблемните приложения от магазина и за в бъдеще не би трябвало да има нови инфектирани потребители.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Linux Mint 18.3 "Sylvia" - линкове за сваляне