В Creators Update Майкрософт се стреми да направи другите антивирусни продукти ненужни

0
37
Майкрософт обясняват как Windows Defender блокира непознат малуер за 10 секунди


От Майкрософт са си поставили за задача с идването на Creators Update потребителите да нямат нужда от антивирусен софтуер от трети страни, а Windows Defender да е в основата на цялата защита.

В Creators Update Windows Defender ще претърпи сериозна преработка, като ще има повече функции и Security Center. Новата преработена версия вече е спусната за тестване от потребителите в Insider програмата.

От компанията съобщават, че новопоявилият се Security Center има за цел да бъде нещо като централен хъб за цялата защита на Windows 10. Името на антивирусното решение също се променя и вече ще се казва Windows Defender Security Center.

От Майкрософт обещават, че преработеният Windows Defender ще предоставя защита от високо ниво срещу всякакви атаки и вируси, а също така ще предоставя и инструменти за проверка на сигурността и здравето на системата.

В същото време той ще се грижи и за нови драйвъри и нови ъпдейти, ще следи за свободното пространство, както и ще проверява за статуса на батерията, потребителите ще получат защитна стена, възможност за контролиране на браузъра и приложенията, както и инструменти за родителски контрол.

Интересна особеност в Windows Defender Security Center е, че той ще позволява стартирането на антивирусни продукти от трети страни, а те ще бъдат използвани директно от неговия основен екран, като например потребителят ще може да пусне сканиране със страничната програма оттам.

По този начин от Майкрософт се стремят да направят Windows Defender продукт от високо ниво, който предлага не само антивирусна защита, но и опции, които потребителите са свикнали да виждат в антивирусните пакети от трети страни.

Прочетете още:  Разработчиците от Solus Linux пуснаха подобрена интеграция на Steam

От компанията обясняват, че по този начин Windows Defender еволюира от обикновен антивирусен инструмент в инструмент за оптимизиране на цялата система, като ще поддържа винаги актуални ъпдейти и ще поправя евентуално появили се грешки.

Но представлява ли това заплаха за другите компании, които предлагат антивирусни продукти?

Това зависи само от това какво очаква потребителят от своята антивирусна програма. Засега потребителите използват предимно защитата на своите антивирусни продукти, въпреки че през последните години се прокрадна тенденцията да се вграждат и други най-различни инструменти.

Kaspersky Internet Security например освен, че идва със супер мощна антивирус и антималуер защита, предлага и защита на личните данни, защита от фишинг, родителски контрол, модули за защита при онлайн пазаруване и банкиране, защита от спайуер, както и инструменти за подобряване на бързодействието на системата.

Същото наблюдаваме и при Avira Ultimate Protection Suite, където има инструменти за почистване на диска, ъпдейт на драйвъри, почистване на регистри, оптимизиране на системата и пр.

Подобни функции се появяват във все повече антивирусни продукти и очевидно е въпрос на време потребителите да свикнат да гледат на своя антивирусен продукт и като на нещо друго, а именно като инструмент, от който да управляват своята операционна система в много аспекти и да я оптимизират.

Зависи изцяло от потребителите на Windows 10 какво ще предпочетат, като остава да изчакаме излизането на Windows 10 Creators Update през април, когато новата преработена версия на Windows Defender Security Center ще налична официално за всички потребители.

0/5 (0 Reviews)