Wayland ще е по подразбиране при Ubuntu 17.10

0
52
Ubuntu


От Canonical потвърдиха, че дисплей сървър по подразбиране при следващата версия на GNU/Linux дистрибуцията Ubuntu 17.10 ще бъде Wayland. Потвърдена е и още една промяна – бутоните на прозорците се връщат отдясно.

Въпреки че това винаги е било в плановете на разработчиците, те смятаха, че Wayland все още не е готов и имаха съмнения относно поставянето му като сесия по подразбиране при следващата версия на Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark).

Сега обаче, след няколко седмици на тестване от страна на потребителите, решението е взето – Wayland става дисплей сървър по подразбиране при Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark).

Didier Roche от Canonical казва, че преминаването към Wayland при 17.10 ще допринесе за още по-голямо количество тестове от страна на потребителите, за да могат разработчиците да вземат финалното решение за изданието с удължена поддръжка Ubuntu 18.04 LTS.

Той обясява още, че Xorg сесията също ще бъде налична, така че ако имате някакви проблеми, то винаги можете да използвате този дисплей сървър.

Разбира се, ако имате желание, можете да помогнете на разработчиците още сега, преди още преминаването към Wayland да бъде имплементирано в текущите дневни билдове на Ubuntu 17.10.

Този ход на Canonical може да даде един финален тласък на Wayland, който да бъде подобрен в такава степен, в която да може най-накрая да бъде дисплей сървър по подразбиране както в Ubuntu, така и в много други GNU/Linux дистрибуции.

Разработчиците от Canonical анонсираха и още една интересна новина – бутоните на прозорците за затваряне, минимизиране и максимизиране се връщат вдясно на екрана при Ubuntu 17.10, след като през 2010-та година бяха преместени вляво.

Прочетете още:  IBM успя да постави нов рекорд с 330TB информация от касета с лента

За разлика от чистия GNOME, където в лентата на прозореца бива показван само бутонът за затваряне, при Ubuntu и трите бутона ще бъдат видим, както беше досега.

0/5 (0 Reviews)