Изтече кода за една от най-важните части на iOS

0
39

От Motherboard съобщават за най-голямото изтичане на код в историята на Apple. Изтеклият код се отнася до една от най-важните части в мобилната операционна система iOS, а именно iBoot. Анонимен потребител вече го е качил в GitHub за ужас на компанията.

iBoot е първата програма, която се стартира при включване на iPhone и представлява нещо като Fastboo при Android или BIOS/UEFI при компютрите, което ѝ придава критична важност. iBoot удостоверява, че iOS е заредена коректно, а също така проверява и дали ядрото на операционната система е подписано от Apple, което се прави с цел сигурност.

Публикуваният код се отнася то iOS версия 9.3.x, но според специалисти част от него присъства и в iOS 11 и може да бъде полезен на много зложелатели. Той може да бъде използван за джейлбрейк (jailbreaking), за компорметиране на iOS устройствата, а също така може да даде възможност на различни разработчици да емулират iOS при устройства, които не са на Apple и по този начин операционната система да може да се стартира на Android смартфони например.

iOS и macOS експертът Jonathan Levin нарича този случай „най-голямото изтичане в историята„.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Съдът в Швеция постанови блокиране на The Pirate Bay