Холивуд преминава на отворен код

0
60
Холивуд преминава на отворен код

Academy of Motion Picture Arts and Sciences, която е известна с приготовленията и организацията около оскарите, обяви своята привързаност към отворения код. Те обединяват усилия с The Linux Foundation за създаването на Academy Software Foundation (ASWF), чиято цел ще бъде намирането на още повече участници в отворените проекти и повишаването на качеството на продуктите за развлекателната индустрия.

ASWF ще има задачата да създаде единна платформа, която да осигури взаимодействие между различните проекти с отворен код, заедно с инфраструктура, която ще е създадена с общи усилия и ще се използва за тестове. Подобен важен проект е предизвикал интереса на редица големи компании и в ASWF участват имена като Google, Cisco, Intel, Epic Games, DreamWorks, Walt Disney Studios, Animal Logic, Blue Sky Studios, SideFX и други.

Може би повечето потребители не знаят, но близо 84% от филмовата индустрия използва продукти с отворен код и Linux за създаването на визуалните ефекти в продукциите си. Това обаче става изолирано и се извършва от различни компании, които нямат комуникация помежду си. Точно тук ще се намеси ASWF, които ще направят всички усилия в тази посока обединени и различните проекти ще имат взаимна полза един от друг. Разработчиците ще могат да обединят усилията си за създаването и стандартизирането на продукти от следващо поколение по един по-бърз и по-добър начин, именно благодарение на това обединение.

Като проблем за осъществяването на подобно начинание към момента се очертава лицензирането и отчасти това е защото компаниите нямат представа кой лиценз да изберат. От Academy Software Foundation ще се опитат да разрешат този проблем с издаването на споделени лицензионни чернови, а също така ще се опита да уреди подобни проблеми за значимите проекти в тази сфера.

Прочетете още:  Проблемът с примигването при Linux и AMD Stoney Ridge видео картите при 4K е решен

Това са много добри новини за света на отворения код, който ежедневно набира все повече сила. Все повече компании и разработчици осъзнават силата на отворения код и изоставят компании като Майкрософт, Adobe и пр., присъединявайки се към огромната армия на GNU/GPL. Сигурно не е далеч денят когато в Холивуд изпоблзващите отворен код компании ще ударят 100%. Тенденцията е ясна, а бъдещето пред отворения код – все по-светло.

0/5 (0 Reviews)