Хакери могат да използват Windows антивирусната ви програма, за да разпространавят малуер

0
51
malware

Експертът по сигурността Florian Bogner е открил експлойт при Windows антивирусните програми, който кибер престъпниците могат да използват, за да разпространяват зловредни файлове, малуер, вируси и пр.

Експлойтът се нарича AVGator и се възползва от възможността, която антивирусните програми предоставят на потребителите за възстановяване на файлове, които са поставени в карантина.

По принцип потребителите могат да възстановят файловете в карантина, когато решат, по всяко едно време. В нормалните случаи обаче те нямат право да пишат в системни директории като C:Windows и C:Program Files без да имат администраторски права за тази цел.

Точно това променя AVGator, позволявайки на зложелателя да възстанови зловредните файлове в карантина в нова директория, възползвайки се от слабост в NTFS файловата система, така наречените „NTFS junction point“.

Хакери могат да използват Windows антивирусната ви програма, за да разпространавят малуер 3

NTFS junction point представлява символичен линк към директория, която действа като алайъс на тази директория.

Използвайки NTFS junction point, зложелателят може да възстанови файловете в критични системни директории, дори и в гореспоменатите C:Windows и C:Program Files, което е особено опасно.

За успокоение на потребителите тук може да се спомене, че този експлойт е възможен само когато зложелателят има физически достъп до машината, така че те могат спокойно да продължат да използват антивирусния си продукт и няма нужда да го сменят.

Някои компании производителки на антивирусен софтуер като Malwarebytes, Trend Micro, Kaspersky, Zonealarm, Ikarus и Emsisoft вече са пуснали кръпка за уязвимостта.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Чудите се как да отрежете видео клип под Linux? Ето как това може да стане много лесно с VidCutter