Линус Торвалдс за проблемите на intel процесорите: Не е честно, трябва да поправяме проблемите на друг

0
1153
Линус Торвалдс за проблемите на intel процесорите: Не е честно

Повечето модерни компютърни процесори се възползват от Speculative Execution, за да повишат представянето и ефикасността. Според зависи от това какви програми се използват в момента, процесорът избира подходящите изчисления за този момент, като по този начин оптимизира максимално работния процес. Създателят на Linux Linus Torvalds харесва ползите, които дава Speculative Execution, но не харесва това, че не са изчистени всички неправилни изчисления, което пък от своя страна позволява проблеми като Meltown и Spectre.

Във Ванкувър на Open Source Summit конференцията, където Torvalds и вице президентът на VMware Dirk Hohndel обсъдиха надълго и нашироко сигурността на Linux ядрото, квантовите компютри и разработването на отворен код, създателят на Linux изрази недоволство от факта, че разработчиците на операционни системи и на Linux ядрото трябва да се занимават с тези проблеми, за които не са виновни по никакъв начин.

Не е честно. Ако ние сме объркали нещо е честно и ще трябва да си го поправим. Но не е никак честно, когато трябва да поправяме проблемите на други„, казва Torvalds.

Най-лошото преди беше, че от Intel криеха много факти от разработчиците на Linux ядрото, което им пречеше да комуникират помежду си и да разрешават проблемите своевременно. Greg Kroah-Hartman, разработчик на стабилните клонове на Linux ядрото, който също участваше на конференцията добави, че проблемите Spectre и Meltdown са били известни още през месец Юли на 2017-а, но разработчиците на ядрото са започнали да подочуват слухове за тях чак към 25-и октомври, което е много дълъг период.

Когато имаме проблем по сигурността при Linux ядрото, този проблем се разпределя към специален екип, който се занимава с подобни уязвимости, ние назначаваме правилните хора, работим с различните дистрибуции и публикуваме нашите кръпки. Не и този път – Intel съобщиха отделно на SUSE, след това отделно на Red Hat, после на Canonical, но никога не казаха на Oracle и не ни дадоха възможност да комуникираме помежду си, продължава Kroah-Hartman. В подкрепа на това Torvalds добавя, че по този начин техните екипи не могат да използват традиционните си методи и разработването на кръпки за подобни уязвимости става много по-трудно.

Прочетете още:  Wine - новини и нови версии. Версия 3.0 RC1 е тук

Hartman обяснява, че в края на декември 2017-а година са призовали Intel да им разреши да имат комуникация помежду си и най-накрая са я получили. Тези бъгове всъщност допринесоха за много по-тясно сътрудничество между разработчиците не само на различните дистрибуции и на софтуер с отворен код, но и до много по-тясно сътрудничество с разработчиците на Windows ядрото.

Torvalds признава, че в това отношение нещата са се подобрили значително към по-добро и в резултат на това при появата на Foreshadow уязвимостта от Intel са информирали разработчиците на Linux ядрото на време, което им позволи да реагират своевременно и да запушат уязвимостта в изключително кратки срокове.

0/5 (0 Reviews)