Майкрософт спират браузъра Edge. Работят по нов браузър, базиран на Chromium

0
51
Microsoft Edge Chromium

За никого не е тайна, че въпреки всички усилия и нелоялни практики от страна на Майкрософт, съвсем малко потребители използват техния интернет браузър Edge, който е с много малък дял на потребление от едва 4%. Може би това е една от главните причини от компанията да решат да го изоставят и да се фокусират върху изцяло нов браузър, базиран на Chromium, сочи съобщение от WindowsCentral.

Интернет браузърът Edge така и не успя да събере потребителска маса, след като беше представен за пръв път в Windows 10 през 2015-а година. Инвестирайки усърдно в енджина EdgeHTML, от Майкрософт се надяваха да придърпат голяма част от потребителите на големите играчи на пазара Mozilla Firefox и Google Chrome и да окупират още една територия в IT сегмента.

EdgeHTML обещаваше бързина, лекота и сигурност, но началото му беше съпътствано от множество проблеми, които може би са част от причината да не бъде приет от голяма част от потребителите. Друга вероятна причина е, че много хора вече са свикнали със своите браузъри и не са склонни да променят навиците си. Също така голямо влияние оказва фактът, че Edge се предлага само за Windows 10, с което от Майкрософт се надяваха да придърпат повече потребители към най-новата версия на тяхната операционна система.

Сега EdgeHTML ще бъде изоставен от Майкрософт и от компанията фокусират усилията си към чисто нов браузър, който е базиран на Chromium – браузърът, който изпозва еднжина, стоящ зад най-популярния към момента интернет браузър Google Chrome, а също така и на барузъри като Opera, Vivaldi, Brave, Yandex и др. Кодовото наименование на новия интернет браузър на Майкрософт е Anaheim.

Прочетете още:  Cloudflare подобряват бърината при Linux криптираните дискове два пъти

Когато бъде готов, Anaheim отново ще се предлага само в Windows 10 и ще измести Edge. Майкрософт ще се възползват наготово от Chromium, който е с отворен код, за да го предлагат в операционна система със затворен код и най-вероятно ще затворят и кода на своя браузър, както правят и от Google при Chrome.

Използвайки наготово труда на разработчиците от Chromium, от Майкрософт ще получат веднага бързина, сигурност, подобрено рендиране на интернет страниците и огромен брой разширения, които се предлагат за Chromium екосистемата и които до последно бяха проблем при Edge. Малкият брой разширения при Edge правеше браузъра нежелан, а дори и малкото налични такива имаха проблеми.

Използването на енджина на Chromium вече е осъществено при Android версията на Edge, така че сега, след като го изоставят и в Windows десктоп варианта, EdgeHTML ще престане да бъде обект на внимание и ще спре да съществува.

Към момента от Майкрософт работят усилено по Anaheim и се очаква да е наличен в началото на 2019-а година, когато ще го предложат на потребителите, участващи в Insider програмата за тестване. Смята се, че компанията от Редмънд иска Anaheim да е готов до следващото голямо издание на Windows 10 19H1, което се очаква през пролетта.

0/5 (0 Reviews)