Новостите при KDE Plasma: седмица 87. Вече поддържа фрактално скалиране при Wayland

0
54
Plasma 5.8 LTS излезе официално (видео)

Нейт Греъм обяви поредните новости при Linux средата KDE Plasma. Този път те идват с голямата новина – фрактално скалиране при Wayland.

Нейт Греъм съобщава, че това е последната седмица от тази невероятна инициатива, но след това блог постовете му ще продължат под друго заглавие. През целия изминал период потребителите са гласували разработчиците да се фокусират върху KDE приложенията, върху консистентността на потребителския интерфейс и пълната Wayland поддръжка. Можете да прочетете повече за това тук.

В същото време обаче разработчикът съобщава, че има тонове новости, а най-голямата е фрактално скалиране при Wayland. Постигането на тази поддръжка е било изключително трудно и за целта са спуснати множество сложни пачове, които са били необходими, за да се осъществи начинанието.

Новостите при KDE Plasma: седмица 87. Вече поддържа фрактално скалиране при Wayland 1

Греъм съобщава, че KWin разработчиците David Edmundson и Roman Gilg работят по този проблем „от векове“ и цялата тяхна тежка работа ще намери място още в Plasma 5.17.

В същото време са налични и други полезни новости, поправки на бъгове и подобрения на потребителския интерфейс.

Добавена е изключително полезната функция, при която ако даден файл не е изпълним, Plasma вече ще изкарва съобщение, в което файлът може да бъде направен изпълним по лесен начин, просто потвърждавайки, че искате да го стартирате:

Новостите при KDE Plasma: седмица 87. Вече поддържа фрактално скалиране при Wayland 2

Добавена е възможност за възпроизвеждане на аудио файл от preview изображението, ако панелът в Dolphin е настроен да не възпроизвежда аудио файлове, тестът на аудио говорителите работи отново, след като при регресия той спря да работи, функциите “switch to window on the right” и “switch to window on the left” на KWin мениджъра вече работят коректно, поправен е бъг при инструмента за заснемане на дестопа Spectacle, при който той може да остане да работи, въпреки че е затворен.

Прочетете още:  Unity 8 ще бъде неизползваема при Ubuntu 20.04 LTS поне година

Основният прозорец на KInfoCenter вече има минимален размер и не може да бъде оразмерен до толкова малък размер, в който да стане неизползваем, поправени са сривания при KWin и Dolphin, Rectangular Region режимът при Spectacle отново покрива панела при Wayland, когато сортирате по тагове в Dolphin сега вече тези файлове се показват преди тези, които нямат тагове.

При Kicker и Kickoff стартерите са добавени текст и икона на функцията “Manage …”, за да обясни какво можете да направите с тази опция, голямата версия на кофата вече изглежда като кофа, бутоните за избиране и отваряне върху иконите сега са по-големи при по-големите размери на иконите.

Новостите при KDE Plasma: седмица 87. Вече поддържа фрактално скалиране при Wayland 3

Избирането на кофата вече показва правилна информация в информационния панел на Dolphin, отново при кофата е поправен проблем, при малък размер с използването на монохромни икони и вече кофата се показва като пълна, когато е пълна, функцията “Add to Places” на файловия мениджър Dolphin вече е налична и в контекстното меню и още.

Новостите при KDE Plasma: седмица 87. Вече поддържа фрактално скалиране при Wayland 4

Пълния списък с промените и новостите при KDE Plasma можете да намерите в официалния анонс.

5/5 (1 Review)