KDE Plasma с лавина от новости

0
81
KDE Plasma

Поредната седмица на обявяване на новостите при Linux графичната среда KDE Plasma идва с изключително много функции.

Нейт Греъм обяви поредната седмица на новостите при Plasma, а броя им определя като „лавина от чудесни неща“ и те наистина са толкова много, същинска лавина. Изглежда той е изключително доволен от работата до момента, защото казва, че предстоящото издание 5.17 е гладко като мрамор.

Към големите новини също така причислява и факта, че освен текстовия редактор Kate, в магазина на Майкрософт вече можете да намерите и четеца за PDF файлове Okular. Това според Греъм е важно, защото потребителите, които свикнат да използват продукти с отворен код на Windows, след време са по-склонни да преминат към Linux дистрибуция с KDE Plasma.

Сред новостите тази седмица виждаме, че в KSysGuard е имплементирано показване на мрежови трафик за всеки процес поотделно, вече е много по-лесно да смените аудио устройството за записване или възпроизвеждане, ако имате повече от едно такова устройство, информационният панел на файловия мениджър Dolphin показва преглед на анимирани .gif, webp и mng файлове, External Tools плъгина се върна след осем години в Kate.

KDE Plasma с лавина от новости 1

Сред направените подобрения по потребителския интерфейс са показване на потенциални проблеми в изскачащия прозорец при Networks уиджита, KRunner може да бъде извикан с клавишната комбинация Meta+Space, System Settinngs отново търпи основно преработване, приложението за преглед на икони Cuttlefish е преработено из основи, а работата по него е толкова много, че се равнява на започване отначало.

KDE Plasma с лавина от новости 2

Имената на различните режими за разположение на прозорците са променени, за да показват по-точно за какво става въпрос, търсенето на споделен мрежови ресурс с KRunner, с използването на \\sharename синтаксис вече показва резултатите най-отгоре, а не най-долу, режимът за пълен екран при всички Plasma приложения е поставен на последно място в менюто с опциите, “Refresh” and “Stop” бутоните в Properties менюто на файловете получават икони и още.

Прочетете още:  От Fedora започват инициатива за намаляване размера на пакетите

KDE Plasma с лавина от новости 3

Пълния списък с всички промени можете да видите в официалния блог пост.

5/5 (1 Review)