От Mozilla пускат официално Firefox 75.0

0
76
Firefox

Фондацията Mozilla пуска официално следващата голяма версия Firefox 75.0.

От фондацията Mozilla пускат официално следващата голяма версия на Fireofx 75.0, която е налична за Linux, Windows и macOS. Засега няма обявен списък с промените, но въпреки това са известни някои от по-важните промени.

За разлика от Microsoft и Goolge, които ще прескочат една главна версия на техните интернет браузъри Edge и Chrome поради затегнатата ситуация около коронавируса и работата от къщи, като следващите версии ще дойдат през май, от Mozilla спазват стриктно своето разписание, показвайки, че могат да работят и при извънредни обстоятелства.

Firefox 75.0 е първата от версиите, която е издадена спрямо новото разписание, което официално вече се използва от Mozilla и предвижда издаването на една главна версия на всеки четири седмици, вместо на шест седмици, както беше досега.

Една от известните за момента промени при Firefox 75.0 е подобреният адрес бар при браузъра, за който от Mozilla казват, че ще пишете по-малко, но ще намирате повече. Адрес барът вече е оптимизиран и за по-малки дисплеи, а освен това решението на често срещани проблеми, свързани с браузра, вече излизат директно в него.

Друга интересна нова функция е добавената възможност за запазването във фонов режим на всички доверени Web PKI Certificate Authority сертификати в локален кеш. Според Mozilla това ще подобри HTTPS съвместимостта при сървъри, които имат неправилни настройки.

Добавена е и експериментална поддръжка за използването на клиентски сертификати от магазина на операционната система при macOS. Това може да бъде постигнато с настройването на опцията security.osclientcerts.autoload на true. Тази опция е налична официално при Windows от Firefox 72.0.

Прочетете още:  Контролния център при iOS 11 не спира Wi-Fi и Bluetooth модулите
5/5 (1 Review)