Еърбъс се надява да изпробва летящи таксита до края на тази година

0
37
Еърбъс се надява да изпробва летящи таксита до края на тази година


От Еърбъс се надяват да изпробват самоуправляващи се летящи таксита до края на 2017-та година.

След като от Еърбъс вече от година разработват автономни летящи автомобили, сега те се заемат със задачата да тестват едноместни въздушни летящи таксита и според очакванията това ще се случи съвсем скоро – до края на тази година.

Вижданията на компанията са за свят, в който с натискането на един бутон, летящата кола ще прелети над всички задръствания в градовете, а гражданите ще могат да поръчват летящите таксита чрез приложение в смартфона си.

Изпълнителният директор на Еърбъс Tom Enders казва:

„Преди около сто години градският транспорт отиде под земята. Сега вече ние имаме необходимите средства, за да го пратим над нея. В момента сме в експериментален етап и вземаме задачата си много насериозно. С летенето няма нужда да наливате милиарди в пътища и мостове.“

Enders допълва, че подобна технология може да бъде използвана срещу замърсяването в претоварените градове и използването на небето може да намали значително цената на градската инфраструктура.

Проектът за самоуправляващото се летящо превозно средство се нарича Vahana и започва през 2016-та година. Дизайнът е готов през третото тримесечие на същата година и инженерите започват да създават и тестват подсистемите.

Със сигурност от Еърбъс ще се сблъскат с множество правни пречки, като се има предвид консервативността на регулаторните органи в САЩ, които са скептично настроени към дроновете и самоуправляващите се автомобили, но изпълнителният директор на компанията е оптимист.

„Не съм голям фен на Междузвездни войни, но не е трудно да се предвиди, че един ден градовете ще имат летящи коли, които ще имат свои маршрути в небето. В близко бъдеще ще използваме телефоните си, за да си поръчаме напълно автоматизирано летящо такси, което ще спира пред входната врата, без нуждата от пилот“, казва Enders през август 2016-та

Прочетете още:  Първият Intel процесор от девето поколение Core i9 излиза в началото на 2018-а година

Еърбъс не е сам в това начинение. Различни компании като Aeromobil, Terrafugia и EHang също имат свои прототипи на самоуправляващи се летящи автомобили и са ги обявили официално.

Еърбъс също така разработва и други проекти за самоуправляващи се самолети, проектът Skyways е за дронове, които ще изпълняват доставки, а също така тази година ще тестват и самоуправляем хеликоптер, за който също се предвижда да може да бъде поръчван по телефона.

0/5 (0 Reviews)