Linux бие Windows като най-предпочитана платформа за разработчици

0
924

Всяка година от Stack Overflow провеждат анкета сред хиляди потребители, които отделят по 30 минути, за да я попълнят. В проучването те споделят какви инструменти използват, как научават за новите технологии, какви предпочитания имат за намиране на работа, каква платформа използват и пр.

От данните за тази година се вижда, че Linux повежда на Windows с разлика от цели 12.9% като най-предпочитана платформа сред разработчиците. Linux е предпочетен от общо 48.3% от разработчиците, а Windows и Windows Server от 35.4%. След тях се нареждат платформи като Android, AWS, macOS, Raspberry Pi, WordPress и iOS.

Linux бие Windows като най-предпочитана платформа за разработчици 7

Сред най-предпочитаните езици за програмиране на първо място се нарежда Rust със 78.9%, след него Kotlin със 75.1%, а на трето място е Python с 68.0%, следвани от TypeScript, Go, Swift, JavaScript, C#, F#, Clojure, Bash/Shell и т.н.

Linux бие Windows като най-предпочитана платформа за разработчици 8

Linux се нарежда отново на първо място и сред най-желаните платформи за работа със 76.5%, следван от Serverless със 75.2% и AWS с 68.6%.

Linux бие Windows като най-предпочитана платформа за разработчици 9

Друга интересна информация е, че около 70% от разработчиците използват два монитора за работа с работната си станция, а около 3% използват четири или повече монитора.

Пълните резултати от проучването на Stack Overflow можете да намерите тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  D9VK за игра на DirectX9 игри под Linux. Версия 0.40 е тук (обновена)