System76 ще разработват собствени Linux лаптопи от следващата година

0
59
System76 ще разработват собствени Linux лаптопи от следващата година

System76 обявиха, че ще разработват собствени Linux лаптопи от следващата година.

Известната компания System76, базирана в Денвър, предлагаща широка гама от Linux лаптопи, възнамерява да започне да произвежда свои собствени лаптопи, които да предлага на клиентите.

Изпълнителният директор на компанията Carl Richell обяснява в интервю пред Forbes, че искат да превърнат техния десктоп компютър с отворен код Thelio в традиция и да започнат да произвеждат собствени лаптопи.

Въпреки че към момента System76 предлагат множество лаптопи с Linux, то техният дизайн и асемблиране се правят от странични компании като Clevo и Sager. Разбира се, новите лаптопи ще идват и с разработената от компанията собствена Linux дистрибуция Pop!_OS, която използва Ubuntu за основа и графичната среда GNOME.

Richell изразява увереност, че създаването на Thelio е предоставило на компанията полезен опит и ноухау, които ще помогнат при създаването и на новите лаптопи. Към момента се работи усилено върху естетическият вид на новите модели, а по-късно ще трябва да се уредят въпросите с управлението на доставките и създаването на партньорства с различни производители на компоненти и дисплеи.

Изпълнителният директор обяснява още, че се изпробват различни материали, техните термични свойства, дали върху тях човешките пръсти оставят отпечатъци, какво ще е усещането на дланите при използването на тези материали, изпробват се различни шасита с разнообразен дизайн, тества се дълговечността и пр.

Първоначалното навлизане на пазара ще бъде с ултрабук форм фактора, който ще е подобен на вече предлаганите от System76 модели Galago и Darter, а по-късно ще бъде преценено дали компанията ще се пробва на фронта на хай-енд работните станции и геймърските компютри, с използването и на дискретни (външни) видео карти.

Прочетете още:  Смяната на Linux с Windows в Мюнхен е политическо решение

Създаването на чисто нови Linux лаптопи от нулата със сигурност е дълъг и труден процес. Плановете на компанията са да започне с разработването на различните модели още през януари 2020-а година, а първите модели ще се появят на пазара през 2021-а година, ако всичко върви по план.

5/5 (2 Reviews)