Ubuntu 20.04 LTS най-вероятно няма да използва Wayland по подразбиране

0
927
Цялото наименование на Ubuntu 19.10 е Eoan Ermine

След като от Canonical направиха кратък експеримент с Ubuntu 17.10, където по подразбиране се използваше Wayland с GNOME изглежда, че в близко бъдеще от компанията ще разчитат на стария и изпитан X.Org Server по подразбиране и нямат никакви намерения за преминаване към Wayland.

Следващия месец очакваме изданието Ubuntu 19.04, след което започва и разработката на Ubuntu 19.10, но никъде не се споменава нищо за преминаване отново към Wayland нито при тези две издания, нито при следващото издание с удължена поддръжка Ubuntu 20.04 LTS.

Преминаване от X.Org Server към Wayland при LTS издание би довело до големи промени и би изисквало доста дълъг период за тестване, което означава, че към момента дори е късно за подобна промяна. Изхождайки от тези факти по всичко личи, че разработчиците от Canonical нямат никакви планове за преминаване към Wayland при Ubuntu 20.04 LTS, считайки, че той още не е достатъчно стабилен.

Все още множество приложения не поддържат Wayland, а други изпитват различни проблеми с него. Има доста DXVK игри, например като Dark Souls 2, които също не работят с Wayland. Дори от Fedora, които са известни със своя забележителен напредък при Wayland, все още използват обикновена версия на Firefox. Те дори предлагат специална версия на интернет браузъра за Wayland, но тя също все още има много проблеми, които очакват да бъдат изчистени при Fedora 31.

Налични са проблеми при NVIDIA драйвърите, при използването на повече монитори с GNOME има понижено представяне, понякога мониторите не гаснат, влаченето на файлове при различни приложения не работи, видео плейърите също изпитват различни затруднения и различни проблеми тук и там, което прави Wayland все още нестабилен за пускането му в LTS издание.

Прочетете още:  Windows Subsystem for Linux (WSL) най-сетне излезе от бета стадия

Както винаги потребителите на Ubuntu при желание могат да пуснат Wayland сесия, но пускането му по подразбиране не се очаква да се случи в близко бъдеще.

0/5 (0 Reviews)