Нови проблеми за Microsoft с безогледното подслушване и събиране на данни

0
73
Нови проблеми за Microsoft с безогледното подслушване и събиране на данни


Франция иска от Microsoft да спре с ненужното подслушване и събиране на информация.

От Национална комисия за защита на данните на Франция са изискали от Microsoft да спрат, с както го наричат от комисията „ненужно“ събиране на информация в Windows 10, както и следенето на потребителите, включително в Edge и другите предварително инсталирани приложения.

От Комисията дават срок от три месеца на Microsoft да изпълнят исканията им, за да могат да са в крак с френските закони. Тримесечният срок им се отпуска за да „спрат с ненужното проследяване и събиране на информация от потребителите без тяхното знание“. От Комисията прилагат и няколко примера относно проблема, с които от Редмънд трябва да се справят, за да отговарят на изискванията на френското законодателство.

От Комисията за защита на данните твърдят, че Windows 10 събира прекалено много информация чрез своята телеметрия, включително и приложенията, които са свалени и инсталирани на системата, като също така се събира и информация за това колко време потребителите са използвали тези приложения.

От Комисията обвиняват Microsoft и за въвеждането на пин от четири символа на заключено устройство, където няма упоменат максимален брой опити за въвеждането му. Отправят се също забележки относно активираната по подразбиране услуга за реклами, чиято цел е при сваляне на приложения да предлага подходящи реклами и рекламните куукита биват конфигурирани без знанието на потребителите и без да им бъде дадена възможност да могат да ги блокират.

От Microsoft вече излязоха със становище относно това оплакване и обясниха, че ще променят условията на използване в дадения тримесечен срок, за да могат да изпълнят поставените им искания.

Прочетете още:  X.org Server 1.18.2 получава множество ъпдейти

Вицепрезидентът на Microsoft David Heiner съобщи, че поверителността е топ приоритет за тях и компанията ще работи в тясно сътрудничество с Национална комисия за защита на данните, за да могат да изгладят всички несъответствия.

„Ние изградихме много силна защита за личните данни в Windows 10 и се радваме на отправените критики, като така ще можем да засилим защитата още повече. През следващите няколко месеца ще работим с Комисията и ще намерим решения, които са приемливи и за двете страни“, заявява Heiner.

0/5 (0 Reviews)