Linux стана на четвърт век. Честит рожден ден! Прочетете много интересни факти

0
257
Linux стана на четвърт век. Честит рожден ден! Прочетете много интересни факти


Минаха 25 години откакто този могъщ проект започна просто като едно хоби на 21-годишния студент Линус Торвалдс.

Линус анонсира своята операционна система, с името Minix, като подчертава, че това няма да е голям проект, а просто хоби. Анонса си той прави на 25-ти август 1991-ва година от Финландия.

Jim Zemlin, изпълнителен директор на The Linux Foundation казва:

„Вече 25 години Linux служи за пример на това как може да работи съвместното разработване и това може да се приложи при други отворени проекти.“

Въпреки че Линус Торвалдс казва в своя анонс преди 25 години, че неговият проект няма да е голям колкото GNU, проектът му става много по-голям и сега Linux е навсякъде около нас – смартфоните, телевизорите, рутерите, 99.9% от сайтовете, които посещавате, използват Linux, 90% от супер компютрите, ЦЕРН, Космическата международна станция и световният Интернет също се крепят на Linux. Светът, който познаваме е такъв, именно заради Linux, въпреки че повечето хора не знаят това и въпреки че не го виждат. Честит рожден ден!!!

Ето и някои интересни факти относно Linux:

– През 1991-ва година Линус Торвалдс обявява своята нова безплатна операционна система, която самият той определя като малка, непрофесионална, просто хоби.

– През 1992-ва Linux става с отворен код. Първата версия, която е пусната под GPL е 0.12 и според самия Линус Торвалдс пускането на Linux като отворен код е най-доброто нещо, което е правил през живота си.

– През 1993-та година излиза [url=http://www.slackware.com/“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon]Slackware Linux[/url] версия 1.0. Slackware е най-старата дистрибуция, която все още е в разработка.

– През 1994-та година някой регистрира търговската марка Linux, но, изненада – това не е Линус Торвалдс. Това е William R. Della Croce, Jr, който е поискал правото върху Linux. Три години по-късно Линус Торвалдс печели битката в съда.

– Първата Linux експозиция е осъществена през 1995-та година, като специфично търговско шоу и серия от конференции, които са били организирани от университета в Северна Каролина.

– През 1996-та година Linux получава своя талисман в лицето на пингвина Tux. Създаден е от [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Larry_Ewing“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon“ title=“Larry Ewing]Larry Ewing[/url] и до момента е все още в първоначалния си вид.

– През 1997-ма година се ражда значимият проект GNOME. Той е един от най-успешните отворени проекти и е ключов за разпространението на Linux. Той е дал редица програми, които използваме и до днес.

– Като алтернатива на GNOME през 1998-ма година се появява проектът KDE, със своята първа стабилна версия 1.0. Той също става ключов елемент от Linux десктопа.

– Потребителите организират за пръв път ден за връщане на пари от Майкрософт през 1999-ма година. Тогава Linux потребители отиват в офисите на Майкрософт и връщат неизползваните си Windows лицензи. Би било добре това да стане ежегодна практика.

– През 2000-та година Линус Торвалдс поучава предложение от Стив Джобс да отиде да работи за Mac OS и да направи „Unix за повече потребители”. Торвалдс отказва и не само това – Джобс се е опитвал да го разубеди да изостави работата си по Linux.

– През 2001-ва година се ражда крилатата фраза на Стив Балмър ,CEO на Майкрософт, че Linux е рак. Тази година той се отрече от думите си и заяви, че Linux се е превърнал в силен съперник на Windows.

– Първата комерсиална дистрибуция на Linux, с името Red Hat излиза през 2002-ра година. Това е една от дистрибуциите, които промениха Linux завинаги.

– За пръв път през 2003-та година е направен опит да се инжектира задна вратичка (backdoor) в Linux Kernel. Прикрит като проверка за грешки, кодът е бил създаден, за да придобие руут права при определени условия. Linux разработчиците го хващат още преди да бъде пуснат в официалното ядро.

– През 2004-та година излиза супер известната дистрибуция Ubuntu, с версия 4.10. Тази дистрибуция е рекламирана със слогана „Linux за човешки същества“. Именно Ubuntu е дистрибуцията, която направи революция при десктопите и направи лесно инсталирането и използването на Linux. С излизането на Ubuntu операционната система Linux вече не е само за професионалисти.

– През годините за разработването на ядрото на Linux се е използвал [url=http://www.bitkeeper.org/“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon]BitKeeper[/url]. Ричард Столман яростно критикува факта, че за създаването на свободен софтуер се използва софтуер със затворен код. През 2005-та година BitKeeper решават да не пускат повече безплатна версия за Linux обществото. това принуждава Linux да задейства своя гений отново и той създава [url=https://itsfoss.com/basic-git-commands-cheat-sheet/“ target=“_blank]Git[/url]. Все пак BitKeeper отваря кода си през тази (2016) година, но мислим, че е малко късничко.

Прочетете още:  Майкрософт ще споделя с трети страни информацията от телеметрията

– През 2006-та година се осъществява голямото партньорство между Майкрософт и Novell. Повечето потребители знаят за сътрудничеството между Canonical и Майкрософт, но компанията, която разработва Ubuntu не е първата. Novell разработва Suse Linux и първи си партнират с компанията от Редмънд.

Във взаимното съгласие се казва, че Майкрософт ще предлагат помощ и продажби на Novell и тяхната дистрибуция Suse Linux. Този съюз поражда огромно недоволство сред потребителите. Няколко години след това, през 2011-та година, Novell излиза от бизнеса. ОЩе едно доказателство, че който се захване с Майкрософт умира. Нека си припомним и Нокия…

– През 2007-ма година излиза първият Нетбуук с Linux. Asus пуска своя известен Eee PC, който е малък и лек нетбуук от нисък клас. Той идва с предварително инсталирана Linux дистрибуцията [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Xandros“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon]Xandros[/url].

– През 2008-ма година на бял свят се появява първата стабилна версия на мобилната операционна система на Google с име Android. Тя е базирана на Linux Kernel и поема първите си стъпки в света на мобилните устройства. По този начин Linux става доминираща операционна система в световен мащаб.

– През 2009-та година Google отново анонсира нова операционна система, този път за десктоп машини. Операционната система се казва [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Chrome_OS“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon]Chrome OS[/url] и отново е базирана на Linux Kernel. През годините устройствата с инсталиран Chrome OS, които се казват Chromebook, заемат все по-голям пазарен дял и тази година дори надминаха продажбите на MacBook в САЩ.

– През 2010-та година Red Hat стават първата компания с отворен код, която достига печалба от милиард. Тя разбива мита, че компаниите, които се занимават с отворен код не могат да правят пари.

– През 2011-та година се случва немислимото – Майкрософт е сред петте най-големи дарители на Linux Kernel. Разбира се, всички знаем, че от Майкрософт не правят нищо, което няма изгода за тях. Тук причината беше Hyper-V и виртулизиращия дрйвър.

– През 2012-та година Линус Торвалдс казва своята крилата фраза, станала известна в цял свят – „Майната ви Nvidia“ и им показва добре изразен среден пръст. Линус е известен с това, че не си мери приказките и редовно най-различни хора и компании попадат под тежкия му език. Благодарение на този случай в частност, от Nvidia се стегнаха и направиха поддръжката за Linux много по-добра. Също в тази година от Valve решават да пуснат Steam за Linux, защото според тях „Windows 8 е катастрофа“. Какво ли си мислят сега Valve за Windows 10?

– Преди три години (2013) в света на мобилните услуги се появи Ubuntu Phon. Ubuntu обявиха своя амбициозен проект и дори организираха масивна инициатива за събиране на средства, за да произведат свой Ubuntu телефон. За съжаление, кампанията която трябваше да събере 32 милиона долара не успя. Все пак по-късно Ubuntu Phone стартира и беше приета топло и радушно от потребителите.

– Шокиращото изказване на CEO на Майкрософт Satya Nadella – „Microsoft loves Linux“ се случи през 2014-та година. Както по-късно всички разбрахме, това беше началото на амбициозната задача, която от Майкрософт са поставили пред себе си, а именно да завладеят тотално облачния свят и облачните слуги.

Въпреки това начинанието доведе до някои промени в политиката на Майкрософт и те за пръв път започнаха да отварят кода на някои от програмите си и да ги дават на Linux.

– Отново шок – през 2015-та година Майкрософт пуска своя версия на Linux. Зад гръмките думи всъщност се оказва, че това не е точно Linux дистрибуция. Това е софтуер, който е необходим при мрежови суичове, които се нуждаят от Linux.

Всички с нетърпение очакваме какво ще ни приготви бъдещето. Едно е сигурно – Linux е тук, навсякъде около нас и прави света ни едно много по-добро място, за всички хора, без изключение.

0/5 (0 Reviews)