Япония се готви да създаде най-бързия суперкомпютър

0
66
Япония се готви да създаде най-бързия суперкомпютър


Япония обяви своето намерение да покори върха при суперкомпютрите като създаде машина, която ще я изкачи на първо място в класацията.

Когато се говори за суперкомпютри, на пазара има само два големи играча и това са Китай и САЩ.

Тези две държави доминират в класацията на най-бързите суперкомпютри, като Китай заемат първите две челни места, а САЩ са на трето, четвърто и пето място. Въпреки че САЩ и Китай доминират при суперкомпютрите, Япония все пак е на шеста и седма позиция в класацията. С новообявените намерения на Япония обаче това може да се промени през 2018-та година.

Според Reuters японското Министерство на икономиката, индустрията и търговията е заделило $173 милиона от бюджета, за да създаде компютър, който ще може да прави по 130 квадрилиона изчисления в секунда или 130 петафлопа. Това е с 37 терафлопа повече от компютъра на Китай, който в момента е на първо място в класацията и възможностите му са 93 терафлопа.

Разбира се, един такъв компютър не носи само престиж на държавата, която го е създала, а и много ползи след себе си. Японският суперкомпютър е част от плана на японското правителство да направи страната отново лидер в технологичната сфера.

Суперкомпютърът ще бъде използван за голям напредък при изкуствения интелект, както и ще даде на местните производители на техника много високо предимство при разработването на нови технологии, както и повишаване на качеството на тяхната продукция. Също така ще бъде използван и за тежки изчисления, за които сега се разчита на компании като Google и Майкрософт.

Проектът е наречен AI Bridging Cloud Infrastructure или накратко ABCI. В момента отговорните лица в проекта търсят производители, които считат, че могат да помогнат при построяването на компютъра, за да може той да може да се използва през 2018-та година.

Прочетете още:  AMD ще разкрият детайли за 7nm процесори и следващите си видео карти на CES 2019

Ако успеят с начинанието, скокът, който се очертава в изчислителната мощ ще е огромен, защото към момента най-бързият суперкомпютър на Япония има изчислителна мощност от едва 14 терафлопа.

Интересно ще бъде и да се види дали японците ще продължат традицията и дали на новия им супер компютър ще се използва Linux.

0/5 (0 Reviews)