През последния месец браузъра на Майкрософт Edge губи пазарен дял

0
61
През последния месец браузъра на Майкрософт Edge губи пазарен дял


През последния месец браузърът Edge на Майкрософт губи пазарен дял, като едва 5.21% от потребителите го използват.

От Майкрософт упражняват сериозен натиск върху всички, за да ги накарат да използват техния браузър Edge, който се предлага с последната им операционна система Windows 10.

Те използват всеки един случай, за да повторят и потретят колко добър всъщност е техният браузър, като прибягват и до реклами, скрити под формата на нотификации в самата операционна система, които обясняват, че Edge е по-сигурен от другите браузъри, обясняват, че пести повече батерията от Google Chrome, приканват ви по всякакъв начин, при всеки удобен случай да използвате Edge и да оставите браузъра, която използвате досега.

От Майкрософт дори стигнаха дотам да подкупват потребителите, които използват Edge, отваряйки специална програма по случая. Въпреки всички тези усилия обаче, изглежда Edge не се радва на особен успех сред потребителите, дори и при възобновения растеж на потребление, който се забелязва при Windows 10.

От данните на NetMarketShare за използването на Edge за месец ноември се вижда, че Edge е твърде назад от всичките си съперници и още по-лошо – губи пазарен дял.

Към момента Edge има пазарен дял от 5.21%, което го нарежда на четвърто място в световен мащаб. Internet Explorer се справя доста по-добре, въпреки че от Майкрософт отдавна спряха поддръжката му и не правят никакви подобрения по него.

Една от причините за по нисък дял на Edge е, че той може да бъде използван само и единствено на Windows 10 и от Майкрософт нямат никакви планове да променят това нито сега, нито за в бъдеще.

Прочетете още:  Нов малуер, който копае криптовалута заразява Windows, а при опит да бъде затворен срива операционната система със син екран на смъртта (BSOD)

В същото време браузърите на всичките съперници могат да бъдат инсталирани на различни версии на Windows, а с изключение на Internet Explorer, могат да бъдат инсталирани и на различни операционни системи като Linux, macOS, Free BSD и пр.

Въпреки това, спадът от 5.26% на 5.21 е изненадващ, именно поради всички усилия, които полагат от Майкрософт относно Edge.

В същото време Google Chrome се справя повече от добре с 55.83% пазарен дял. Internet Explorer все още държи голям дял от 21.66%, следван от Mozilla Firefox с 11.91%.

Единствените браузъри, които са зад Edge са Safari с 3.61% и Opera с 1.36%.

0/5 (0 Reviews)