Излезе Linux Mint 18.1 beta

0
34
Linux Mint 18.1


Днес, на 1-ви декември 2016-та година излезе Linux Mint 18.1 beta и носи със себе си редица подобрения и много вълнуващи нови функции.

Базирана на Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus), бетата на операционната система Linux Mint 18.1 вече е тук в двата варианта с Cinnamon и MATE.

Той идва с новите версии на графичните среди Cinnamon 3.2 и МАТЕ 1.16, а Linux Kernel ще е е базиран на LTS версията 4.4.

Clement Lefebvre пише в своя анонс:

„Linux Mint 18.1 е дистрибуция с удължена поддръжка (LTS) до 2021-ва година. Тя идва с обновен софтуер и множество подобрения и нови функции, за да я направи още по-удобна за използване“.

Подобренията и новите функции са толкова много, че трудно бихме могли да ги опишем тук, просто ще се спрем на по-интересните от тях.

Скрийнсейвърът в Cinnamon 3.2 е изцяло с нов дизайн и е преработен на Python от нулата. Сега не само изглежда по-добре, но е и много по-бърз и дава много повече опции за персонализация. Ако бъде пуснат на лаптоп, който е на батерия, се появява символ с батерия, за да могат потребителите да знаят в какъв режим са, без да има нужда да се логват, за да проверят. Също така няма нужда да се отключва скрийнсейвърът, за да се спре звукът, ако е свирела музика – сега вече медийните контролите са налични директно в скрийнсейвъра и може да се прескачат и избират парчета, без да се дава реален достъп до сесията. В скрийнсейвъра вече се показват и различни нотификации, които са получени.

В Cinnamon 3.2 има много подобрения. Вече е възможно да се настрои да свири звук при различни нотификации. Тази функция е достъпна в System Settings“->“Sound“->“Sound Effects“.

Различните списъци, като тези с програмите в основното меню, вече използват fade ефекти за рендиране на полета. Промяната на бекграунд изображенията вече използват cross-fade ефекти.

В Cinnamon 3.2 също така вече могат да се използват вертикални панели отстрани на дисплея. Добавена е поддръжка за iio-sensor-proxy. Това дава възможност на Cinnamon автоматично да променя ориентацията на десктопа при компютри и устройства, които са снабдени с акселерометър.

Излезе Linux Mint 18.1 beta 5

Аплетът за звука при Linux Mint 18.1 вече може да контролира няколко плейъра и позволява превключване между тях. Добавена е нова peek функция при ховър на мишката върху бутона Show Desktop. В опциите на файловия мениджър Nemo може да се настрои функция, която позволява да се отиде до родителска папка при двойно цъкане на празно пространство. Менюто с приложенията вече напълнно поддържа клавиатурна навигация.

Една много добра новина за потребителите с лаптопи, които имат дискретно видео на NVIDIA – ако се използва Bumblebee, вече на всяко едно приложение може да бъде указано дали да се стартира с NVIDIA картата с просто натискане на десния бутон и избиране на функцията „Run with NVIDIA GPU“.

Прочетете още:  Анонсираха първата първата по рода си Конференция на Ubuntu в Европа

Добавени са множество поправки в текстовия редактор Xed, като също така към него е добавен нов панел за търсене, а също така и червен панел, който уведомява потребителя, че приложението е отворено с администраторски права. Към Xed е добавена и пълна поддръжка на тъмни теми.

Във видео плейъра Xplayer е дадена възможността за задаване на празна картина при повече от един монитор. Ако имате вързани към компютъра допълнителни монитори, то можете да оставите картина само на един от тях, а другите ще станат черни. Функцията спира автоматично, ако се спре възпроизвеждането на видеото или се излезе от плейъра.

В приложението за преглед на снимки Xviewer е подобрена интерполацията, което намалява пикселизацията и дава по-добро заглаждане при увеличение. Завъртането на изображенията, което до момента се осигуряваше от допълнителен плъгин, вече се предлага като основна функция.

Мениджърът за ъпдейтите (Update Manager) при Linux Mint 18.1 е с нов, преработен дизайн. Ъпдейтите на Linux Kernel биват показвани с повече яснота, а тяхната версия е по-видима. Различните версии на ядрото вече са подредени по версия, а препоръките биват давани по критерии за стабилност и сигурност.

В Update Manager също така е добавена нова колона, която показва откъде идват различните ъпдейти и ги подрежда по произход. Списъкът с ъпдейтите повече не се рефрешва автоматично при невъзможност за инсталация на някой от ъпдейтите. Версията на Update Manager вече е налична в Help->About.

Излезе Linux Mint 18.1 beta 6

В много детайли са подобрени езиковите настройки, като проверките сега са много по-изчерпателни. В миналите версии пълна поддръжка за конкретен език съдържаха езикови пакети и локализирани версии за популярни програми като Mozilla Firefox и Thunderbird например. Сега вече се включват много повече пакети като речници, помощни документи и различни избираеми пакети, според списъка от инсталираните приложения, които са налични.

Конфигурацията на инструмента за методите на въвеждане (Input Methods) е напълно преработен. Преди потребителят получаваше списък от различни методи на въвеждане, от които можеше да избира кой да инсталира. Това се е оказало леко объркващо за начинаещите потребители. Сега вече в Linux Mint 18.1 потребителите само трябва да изберат своя език и инструментът автоматично инсталира подходящите методи на въвеждане за него.

Подобрени са и са добавени нови функции още при софтуерните източници (Software Sources), MDM дисплей мениджъра, folder-color-switcher вече поддържа онаследяване на теми, добавени са много нови тапети, за да се гарантира добра интеграция при MATE и Xfce Linux Mint вече участва в разработването на rhythmbox-plugin-tray-icon, подобрени са Xreader, Libxapp и още много.

За пълния списък с промените можете да се информирате на официалната страница на Linux Mint 18.1.

0/5 (0 Reviews)