Windows 10 може да заключва екрана, когато станете от бюрото

0
520
Windows 10


В preview билда 15031 за Windows 10 се вижда една интересна опция – автоматично заключване на екрана при ставане от бюрото.

Интересната функция в Windows 10 build 15031 е наречена „Динамично заключване“ или „Dynamic Lock“ и всъщност е виждана и в други preview билдове, но за пръв път потребителите получават достъп до нея, с някои обяснения какво всъщност представлява тя.

Динамичното заключване може да бъде използвано с блутуут връзка към мобилен телефон. Това, което трябва да направите е да включите функцията от настройките на Windows 10, да свържете вашия телефон и компютъра последством блутуут връзката и когато излезете извън обхвата на тази връзка, екранът първо ще се загаси, а след това ще се заключи.

„Dynamic Lock автоматично ще заключи вашия Windows 10 компютър, ако не се намирате в обхвата на блутуут връзката. Когато телефонът, който е свързан към компютъра чрез блутуут, не бъде намерен, Windows 10 ще изгаси монитора и ще заключи компютъра след 30 секунди“, обясняват от Майкрософт.

Подобна функция би била много полезна в много случаи, като например за потребители, които не искат вече да се занимават да заключват екрана ръчно или пък за офиси, където на служителите се налага да оставят компютъра си без надзор по няколко пъти на ден.

В Windows 10 build 15031 новата функция се намира в Settings->Accounts->Sign-in options, но, разбира се, трябва да имате и блутуут донгъл на компютъра, за да може да се осъществи връзката с вашия телефон.

Windows 10 може да заключва екрана, когато станете от бюрото 3

Засега функцията е в доста начален стадий и вероятно за в бъдеще ще получи много подобрения, като може да се добавят и други видове свързаност, както и да се добави Windows Hello, като по този начин с инфраред камери се следи кога потребителят става от компютъра.

Прочетете още:  PGP има голяма уязвимост, която позволява изтичането на имейлите ви. Засега няма начин този проблем да бъде поправен

Имайки предвид, че Windows 10 build 15031 е preview, функцията е налична само за потребителите в Insider програмата. Dynamic Lock се очаква да стане налична за всички потребители с излизането на Windows 10 Creators Update през април месец.

0/5 (0 Reviews)