Мюнхен прави крачка назад – връща се към Windows?

0
40
Мюнхен вече работи по преминаването към продукти на Майкрософт


Немският град Мюнхен беше един от пионерите в миграцията от Windows към Linux, но сега, заради болните амбиции на един управник, всичко е напът да се сгромоляса.

До три години в Мюнхен може да бъде извършено преминаване от Linux към Windows, след като е било отправено подобно предложение от партиите Християнсоциален съюз (CSU) и Социални демократи (SPD).

Решението ще бъде гласувано следващата седмица в сряда и цели създаването на Windows базирана инфраструктура, която трябва да бъде завършена във всички ведомства в града до 2020.

Това ще означава, че всеки един компютър с LiMux (Ubuntu базирана Linux дистрибуция, създадена специално за нуждите на Мюнхен) ще се върне отново на Windows.

LiMux – The IT evolution е проект на Мюнхен – третия по големина град в Германия – за преминаване от затворения код на Майкрософт, към софтуер с отворен код.

LiMux е първата Linux дистрибуция, която е сертифицирана от TÜV IT с ISO 9241. Първоначално LiMux е бил базиран на Debian, а по-късно преминава към Ubuntu, който е най-известният дериват на Debian.

Интересното тук е, че това е чисто политическо решение, което намирисва много силно на лоби и на плащане под масата.

Сегашният кмет на Мюнхен Дитер Райтер е горещ привърженик на Windows, а също така и горещ привърженик на преминаването от Linux към Windows, като той дори е главният инициатор за това начинание.

Още с встъпването си в длъжност той работи за отстраняването на Linux от неговия град и с огромно желание и хъс иска да вкара Редмънд отново в сърцето на Мюнхен, което освен повдигане на вежди задава и някои доста неудобни въпроси и съмнения относно безкористността на подобно поведение.

Матиас Киршнер от Free Software Foundation Europe (FSFE) казва, че Дитер е бил противник на свободния софтуер още от самото начало.

„Когато беше избран, още тогава той обеща да отвори офис на Майкрософт в Мюнхен“, обяснява Киршнер.

От FSFE са решили да говорят със съветниците на град Мюнхен и да се опитат да ги убедят да гласуват против предложението за преминаване от Linux към Windows.

Надеждите на Киршнер са, че без да бъзат обсъдени евентуалните загуби, щети и вредни последици, никой отговорен съветник не би гласувал тази огромна стъпка назад. Той също подчертава дебело, че отвореният код е станал огромна сила в целия свят.

За съжаление отвореният код няма поддръжници по високите етажи на властта в Мюнхен. Той загуби подкрепа с идването на новия кмет Дитер Райнер през 2014-та година, който се погрижи това да се случи.

Както споменахме по-горе, това е чисто политическо решение, което е подплатено с доста нескопосана аргументация.

В офис пакет, PDF четец, интернет браузър и имейл клиент.

Всичко това го има от десетилетия в Linux. Всички големи браузъри (а и не само) са налични, всички имейл клиенти (без Outlook, разбира се) също са налични. Има безброй приложения за четене на PDF, както и всички големи офис пакети (без Office на Майкрософт).

Райнер се явява като Троянския кон на Майкрософт и няма да има учудени, ако след време се разбере, че всъщност му е плащано за това и сумите едва ли са малки. Със сигурност по веригата ще има и още хора, които ще приберат своите комисионни за лицензи и изграждане на новата инфраструктура.

Прочетете още:  Linux Kernel 4.15 получава поддръжка за нови модели тъчскрийн, както и подобрена поддръжка за вече съществуващи модели

Това е един напълно неоправдан разход, към който обаче се стреми една не малка група от хора, които защитават корпоративния интерес на Майкрософт, както и този на собствения си джоб. Защото, в края на краищата, данъкоплатците, в лицето на жителите на Мюнхен, ще са тези, които ще платят подобно решение, плюс заздравяването на така или иначе здравите позиции на корпорацията Майкрософт и очевидно някой освен тях също има силен интерес от това. Каква е мотивацията – всички се досещаме. Или почти всички…

Всичко е напът да рухне, след като проектът работи безпроблемно почти десетилетие. Би било наистина тъжно, след кат Мюнхен успя толкова години да използва отворен код, въпреки натиска, който бе упражняван върху него.

На всичкото отгоре изглежда и че проектът е повече от успешен, което всъщност е очаквано и логично. От преминаването към свободен софтуер са спестени над 11.7 милиона евро пари на данъкоплатците, при това само за 3 години, след като проектът по миграцията завърши напълно през 2013-та година, когато над 15 000 компютъра мигрираха към отворен код.

Стигна се дотам, че още когато Стив Балмър беше изпълнителен директор на Майкрософт той отиде на крака в Мюнхен, за да убеждава управата да минат на Windows и да изоставят Linux. Тогава беше учтиво отпратен обратно с отказ, което прави чест на тогавашните управници, но сегашните изглежда просто не разбират за какво става въпрос или им е платено, за да се правят, че не разбират.

Все повече проекти, държави, правителства и организации поемат по пътя на отворения софтуер, след като разбраха, че наистина могат да спестят милиони, при това без да загубят абсолютно нищо. Напротив, от такова начинание може само да се спечели.

Мюнхен беше пионерът, а след това го последваха подобни проекти в Китай, Русия, Холандия, Испания, а потреблението на LibreOffice постоянно нараства и се използва от все повече правителства и организации.

Българското правителство също взе участие в защита на отворения код и стана пионер в световен мащаб с приемането на специален закон за софтуера с отворен код в администрацията.

В същото време съветникът Ане Хюбнер се опитва да успокои нагорещените страсти като съобщава, че поне сървърите ще останат на Linux (оставаше и те да минат на Windows). Офис пакетът LibreOffice, който е кросплатформен, също може да продължи да бъде използван, но на служителите ще бъде дадена опция да избират дали искат да използват продукти на Майкрософт.

Подобен ход изглежда като привидно даване на свобода, но всъщност само ще бетонира позициите на Майкрософт. Повече от ясно е, че един човек, който цял живот е използвал Windows и техния офис пакет, ще предпочете отново техен продукт. Именно в това е силата на монопола. Дори някой от конкуренцията да предлага нещо по-качествено, при това напълно безплатно, то той няма шанс, защото в хората отдавна има създаден навик и търсят познатото.

Остава да се надяваме от FSFE да са наистина убедителни в аргументите си пред съветниците и да успеят да спечелят по-голямата част от тях на своя страна, за да бъде спрян този корупционен проект. И дано избирателите следващия път все още помнят и променят своя избор към по-добро.

5/5 (1 Review)