Собствениците на процесори Skylake трябва да обновят до Windows 10 в срок от 18 месеца

0
37
Собствениците на процесори Skylake трябва да обновят до Windows 10 в срок от 18 месеца


Microsoft внесе някои големи промени в условията си за ползване и собствениците на процесорите от фамилията Skylake на Intel трябва да обърнат специално внимание.

Досега потребителите имаха свободата да комбинират по-нов хардуер с по-стара операционна система като ХР или Windows 7 например. Windows XP се предлагаше предварително инсталиран на множество машини чак до 2010 – на година, което е цели 9 години след официалното му излизане.

Отсега нататък, това вече няма да е така. От Microsoft няма да предлагат подобен тип хардуерна поддръжка за стари операционни системи или по точно всичко по-старо от най-новата операционна система предлагана от компанията Windows 10. Потребителите, които са си закупили процесори от фамилията Skylake на Intel ще са първите потърпевши от промените. Terry Myerson е написал в блога на Microsoft, че Windows 7 и Windows 8.1 са били направени много преди да бъдат създадени новите x86 SoC. Името SoC е абревиатура на System-On-a-Chip е представлява чип, който помещава в себе си не само CPU или GPU, а също така памет, USB контролер, управление на електрическите вериги и различните безжични технологии като 3G, 4G, Wi-Fi и т.н. Преимуществото на SoC пред CPU е, че докато CPU не може да съществува без наличието на още куп чипове около него, то SoC предоставя възможността да се изгради цял компютър само с него, един единствен чип.

От Microsoft обясняват, че би било много трудно да се пишат драйвъри за старите Windows 7 и Windows 8.1 за модерните x86 SoC, а опитите да се вкара поддръжка за някои SoC функционалности би довело до „голямо разбъркване на кода на Windows 7“.

Myerson подчертава, че ще бъде изкаран списък с поддържаните Skylake устройства, които до 17 юли 2017 – та година ще трябва да ъпгрейднат до Windows 10, за да получават поддръжка и след това. Смисълът на тези 18 месеца, които се отпускат е най-вече заради бизнеса, за да има време да премине към Windows 10.

Ако потребителят си закупи хардуер, който е по-стар от Skylake, за него няма да има ограничение и ще може да си използва Windows 7 или Windows 8.1 и няма да бъде принуждаван да ъпгрейдва, ако иска да запази текущата си операционна система.

Прочетете още:  Ето как да надградим до Linux Mint 18.2 Sonya

Myerson обяснява, че излизат нови чипови технологии и те ще изискват най-новите към момента версии на Windows. От Microsoft обясняват, че ще интегрират тясно новия хардуер с модерната операционната система, вместо да се опитват да изстискат максимума от нея, преправяйки старите версии. За пример той дава новите процесори на Intel Kaby Lake, чипът на Qualcomm 8996 и новият AMD процесор Bristol Ridg. Всички те ще бъдат поддържани само от Windows 10 и потребителите няма да могат да инсталират по-стари версии на Windows на конфигурации с тези чипове.

Обобщено, от Microsoft нямат никакво намерение за поддръжка на SoC за операционни системи различни от Windows 10. Логично, ентърпрайз потребителите повече няма да получават възможността за даунгрейд, който им се предоставяше досега.

Със сигурност потребителите ще се опитат да намерят изход от тази ситуация, но не е ясно какъв ще бъде резултатът. Например ако от AMD или Intel решат да не пускат драйвъри за новите си SoC, то никой няма да може да ги използва с по-стара версия на Windows. Представете си, че например новият стандарт за USB 3.1, мулти тредингът или управлението на енергоефективността изискват допълнителна поддръжка от страна на Microsoft. Както в момента се изискват кръпки и допълнителни сервизни пакети за Hyper-Threading на Intel и multi-threading при Bulldozer процесорите на AMD, за да работят с пълна ефективност. Едно е ясно – Microsoft ще принуди всичките си потребители да преминат към Windows 10. Това е още един инструмент в цялата кампания за насърчаване, къде насилствено, къде не, за пълната миграция на всички.

Пред потребителите се очертават няколко пътя – да купуват остарял хардуер и да го използват със стара операционна система, да купуват нов хардуер и да го използват с остараля операционна система, като по този начин не използват пълния ѝ капацитет, или да преминат към отбора на Linux или Apple.

0/5 (0 Reviews)