Руски хакери са откраднали документи от АНС, с помощта на Kaspersky Antivirus

0
45
Руски хакери са откраднали документи от АНС


Нова информация показва, че секретни документи са били откраднати от руски хакери, които за тази цел са експлоатирали Kaspersky Antivirus.

Според съобщение на WSJ, е открадната важна секретна информация от Агенцията за национална сигурност на САЩ (AНС), която не е трябвало да напуска границите на институцията.

Това се е случило през 2015-а, а за инцидента от Агенцията научават в началото на 2016-а година. Според Едуард Сноудън и Буз Алън, това е третият път, когато нает от Агенцията доставчик пробива сигурността ѝ.

В информацията се посочва, че хакерите са използвали компютър, на който имало инсталиран Kaspersky Antivirus и са използвали експлойт при антивирусния продукт, за да откраднат информацията.

Засега не е ясно как точно се е случило това и за това и не се знае дали в Kaspersky Antivirus има нарочно оставена дупка за тази цел или пък хакерите са променили продукта на по-късен етап.

Този случай бива разкрит в труден за руската компания по сигурност момент, когато правителството на САЩ забрани използването на продукти на Kaspersky и ги вкара в черния списък на неодобрени производители, поради съмнения за връзки с Кремъл и руските тайни служби.

Разбира се, за момента не може да се докаже, че от Kaspersky са помогнали по какъвто и да било начин за открадването на въпросните важни документи.

Основателят на Kaspersky Евгений Касперски използва случая, за да повтори отново, че компанията няма никакви връзки с руското правителство.

OK, here is our official statement re the recent article in WSJ. pic.twitter.com/rdH6YcsZBZ
— Eugene Kaspersky (@e_kaspersky) October 5, 2017

Прочетете още:  Майкрософт признаха, че ъпдейтите KB4103712 и KB4103718 създават мрежови проблеми
0/5 (0 Reviews)