GNOME Foundation получава $1 млн. дарение

0
913
GNOME спират Snap Plugin

GNOME Foundation, основната сила, която стои зад широко използваната в света на Linux графична среда GNOME, ще получи $1 млн. под формата на дарение от анонимен дарител, който е заявил, че ще разпределя сумата в продължение на две години.

Изпълнителният директор на GNOME Neil McGovern обяснява, че този жест е чест за тях и те ще работят усърдно, за да оправдаят доверието, което им е гласувано. Според него тази сума ще помогне да се подобри поддръжката на GNOME и да се решат множество проблеми, с които към момента се сблъсква общността.

McGovern обяснява още, че през годините GNOME Foundation е намерила своето място като лидер на GNOME проекта, но въпреки това според него те не са се развили с бързината, която им се иска. Сега тази сума ще помогне за още по-доброто развитие и за разширяване на дейностите, с обещанието да станат лидер в света на отворения софтуер.

За да оправдаят доверието от проекта възнамеряват съвсем скоро да обяват повече детайли относно дарението, както и да оповестят намеренията си за областите, в които ще се инвестира то. Да се запази доверето е важно, защото GNOME се използва от множество големи проекти. От Canonical например наскоро изоставиха своята графична среда Unity и също преминаха към GNOME. Редица други големи Linux дистрибуции също използват GNOME по подразбиране, а първият Linux телефон с повишена сигурност Librem 5 на Purism, ще се предлага с мобилна версия на GNOME.

GNOME Foundation към момеинта има подкрепата и е спонсорирана от различни големи проекти и компании като Google, Red Hat, Debian, System76, The Document Foundation, Canonical, Free Software Foundation, SUSE и други.

Прочетете още:  Излезе Lutris 0.5.4 с множество поправени проблеми

Повече информация относно дарението можете да получите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)