Първият изкуствен интелект в космоса използва Linux (видео)

0
52
Първият изкуствен интелект в космоса използва Linux (видео)

Снимка: Airbus

Докато Microsoft, Apple и Samsung се опитват да спечелят битката на Земята със своите дигитални асистенти Cortana, Siri и Bixby, Linux вече изпрати първия изкуствен интелект в историята на човечеството, който отпътува за космоса. Запознайте се със CIMON – първият робот изстрелян в космоса, който притежава собствена мобилност и интелект, използващ Linux Ubuntu и който вече работи на Международната космическа станция (МКС).

Името CIMON идва от абревиатурата на Crew Interactive Mobile CompaniON, която подсказва, че главна цел на робота е да бъде част от космическия екипаж, в частност на екипажа на МКС. Той ще трябва да намали стреса, да разведрява атмосферата и да помага в работата по време на дълги космически полети.

CIMON е като изваден от научно-фантастичен филм. Той представлява 5-килограмова летяща сфера, която може да се придвижва автономно благодарение на вградени вентилатори, осигуряващи му скорост от един метър в секунда, което е съпоставимо със скоростта на другите членове на екипажа в условия на безтегловност. Вентилаторите също така дават възможност на CIMON да кима с тялото си или да го разклаща встрани. Освен това CIMON приема и гласови команди, което помага на астронавтите, когато ръцете им са заети с ежедневните им дейности и не ги отвлича от работата им.

CIMON е разработен от компанията Airbus в сътрудничество с Немската космическа агенция. Изкуственият интелект, който се използва е известната Watson система на IBM, а платформата, която управлява всичко това е GNU/Linux дистрибуцията Ubuntu. Въпреки че CIMON е създаден да може да разговаря с всички, за тази първа мисия той е специално пригоден към немския астронавт Александър Герст, който пристигна на МКС с руския кораб Съюз.

Прочетете още:  Майкрософт продуктите имат 99 уязвимости

Герст и CIMON ще работят заедно в три различни направелния. От Airbus обясняват, че ще бъдат извършвани сложни медицински експерименти, където CIMON ще бъде използван като „интелигентна летяща камера„, ще работят заедно за подреждане на кубчето на Рубик и ще се извършват различни експерименти с кристали. На CIMON е дадена възможност за достъп до най-различна информация, която е свързана с естеството на работата, като видеа и снимки.

Първият изкуствен интелект в космоса използва Linux (видео) 3
Снимка: Airbus

Роботът ще покаже на изследователите какви биха могли да бъдат взаимоотношенията между хората и машините в космоса, тяхното сътрудничество и в каква посока и как ще се развиват те за в бъдеще. Целта е роботите с изкуствен интелект да могат да поправят повреди в космическите кораби, да гледат и лекуват болни членове на екипажа. Изглежда, че този ден, когато всичко това ще се случи не е никак далеч и подобни проекти с изкуствен интелект, поверени в сигурните ръце на Linux, тепърва ще набират скорост.

CIMON отбелязва развитието на Linux в космоса и космическите технологии. Тази операционна система, освен почти навсякъде на Земята, се използва и в редица космически сфери като управляване на сложни космически операции, контролиране на високотехнологичните космически колесни превозни средства, използва се на лаптопите на екипажа на МКС и дори първият суперкомпютър, който беше пратен в космоса отново беше с Linux. Това се случи миналата година, когато компютърът на HP Spaceborne Computer беше изпратен в космоса с кораба на Spaxe X Dragon Spacecraft.

0/5 (0 Reviews)