Facebook бяха глобени с максималната глоба във Великобритания за скандала Cambridge Analytica

0
21
Facebook

Facebook получи своята първа глоба за скандала Cambridge Analytica от властите във Великобритания. Компанията трябва да заплати максималната позволена от закона сума от $664 000, което съпоставимо с печалбите на социалната платформа е твърде малко, но законът не позволява повече. Въпросната сума може да бъде възвърната за около 7 минути, през които компанията ще спечели $665 000 и дори ще излезе на печалба с $1000.

Този пропуск за подобни провинения е вече поправен с навлизането на новия GDPR закон и ако скандалът се беше случил след 25-и май тази година, когато законът влезе в сила, глобата можеше да бъде неколкократно по-голяма. това е така, защото в нормативите на GDPR е написано, че глобите могат да бъдат в размер на до 4% от годишния оборот на съответната компания. Това, което може да ни успокои в случая е, че в България, ако въобще някога има глоба за изтичането на данни при случая Cambridge Analytica, то тя ще е много по-ниска. Въпреки всичко можем да сме сигурни, че никой няма да осъди Facebook от българска страна.

От The Washington Post съобщават, че властите във Великобритания глобяват социалната мрежа поради това, че не са защитили потребителските данни по подходящ начин, като от изтичането на информацията са засегнати близо 90 милиона потребители, включително и такива от България. Глобата също така се отнася и за неясния начин, по който потребителска информация бива споделяна с трети страни, било то компании или разработчици на софтуер.

Властите във Великобритания считат, че афилиейт компаниите на Cambridge Analytica все още разполагат с различни потребителски данни и трябва да се предприемат мерки в посока тоталното им изчистване. като част от това ще бъдат изпратени предупредителни писма до 11 политически партии, защото от скандала е известно, че данните са използвани и за политически цели, от които са се възползвали различни партии.

Прочетете още:  Излезе Razer Phone 2 с 50% по-ярък екран и безжично зареждане
5/5 (1 Review)