Елон Мъск планира да отвори кода на Tesla

0
61
Елон Мъск планира да отвори кода на Tesla

Все повече разработчици и компании виждат силата на отворения код и се присъединямат към GNU/GPL общността. Едно от главните предимства на отворения код е това, че специалисти от цял свят имат достъп до кода на продуктите и възможността да поправят най-различни проблеми, бъгове и дупки в сигурността.

Броят на тези специалисти е също от огромно значение, защото една компания, колкото и персонал да наеме, никога не може да достигне милионите специалисти, ангажирани в сферата на отворения код, а от това продуктите на подобна компания само могат да страдат. Това, че дори най-явните противници на отворения код в лицето на Майкрософт, започнаха да отварят кода на някои свои продукти, само потвърждава този факт и доказва силата на отворения код като цяло.

Сега Елон Мъск изглежда, че също ще се присъедини към общността на отворения код и планира да отвори софтуерния код на автомобила Tesla, което действие той окачествява като ход към повишаването на качеството и сигурността на софтуера за свързани и самоуправляващи се коли.

Засега не е сигурно дали Мъск ще спази обещанието си, но поемането на подобна насока може да донесе много ползи на компанията. За в бъдеще колите на Tesla ще могат да бъдат рекламирани като по-безопасни и срещащи стандартите за сигурност, което да се посочва като предимство в сравнение с другите производители.

В миналото сме ставали свидетели на различни проблеми с кода на Tesla, а също така и на пробиви от хакери. Може би с отварянето на кода това ще се промени. За да покажат ангажираността си към отворения код, от компанията обявиха още през май тази година намеренията си да отворят части от кода на софтуера си, които са свързани с Linux.

Прочетете още:  Bitcoin отново бележи исторически връх и доближава границата от $12 000
0/5 (0 Reviews)