Роботът на Boston Dynamic вече прави паркур (видео)

0
43
Роботът на Boston Dynamic вече прави паркур (видео)

Инженерите от Boston Dynamics постоянно ни впечатляват със своите изумителни постижения в областта на роботиката. Преди три години те ни показаха новото поколение робот Atlas, който можеше да направи обратно салто и да се разхожда между дърветата в гората, без да се удря в тях, въпреки своята тромавост.

След това роботът получи умения да тича и да прескача дървени трупи, което само по себе си е огромно постижение, защото до скоро беше голямо предизвикателство роботите да пазят равновесие и да ходят. Изглежда обаче от Boston Dynamics нямат никакво намерение да спират дотук и сега те представят нов изумителен номер в програмата на Atlas и това е катерене по високи повърхности с подскоци.

Във видеото виждаме как роботът се изкачва по високи кутии подскачайки, при това със завидно умение и стабилност. Той подражава на човешките движения по много прецизен начин, за да може да запазва равновесие, докато преминава през препятствията.

Роботът може да скача на височина от 40 сантиметра и притежава достатъчно изчислителна мощност, която се грижи за това да се запази балансът на тялото, да се движат торсът и крайниците, а специално компютърно виждане осигурява следене на движенията и локализирането на предмети.

Atlas не е единственото творение на специалистите от Boston Dynamics. Те са създали и куче-робот с името Spot, което също може да ходи само и дори си отваря врати. Spot можете да видите в това интересно видео:

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Откриха две нови Side-Channel уязвимости при Intel процесорите - JCC и ZombieLoad