PinePhone Linux телефонът с отворен код излиза другата година (видео)

0
419
PinePhone

Разработчиците на PinePhone съобщават, че засега ще се спази първоначалното разписание. Телефонът излиза в началото на 2020-а година.

Може би повечето потребители са чували за Librem 5 – супер сигурния Linux телефон на компанията Purism, който гарантира вашата сигурност посредством отворен хардуер и софтуер и различни други техники за избягване на подслушването.

На хоризонта обаче се задава и още един проект – PinePhone на компанията Pine64, който също използва Linux и отворен код, но се цели в бюджетния клас до $150. Ако сте Linux ентусиаст или пък работата ви е свързана с повишено изискване за сигурност, може би това ще е следващият ви телефон, при който дори драйвърите са с отворен код.

PinePhone все още е в разработка, но неговите хардуерни спецификации са известни дори и сега. Смартфонът използва същият Quad-Core ARM Cortex A53 64-Bit SOC, който се използва и при популярния PINE A64 Single Board Computer, видео карта Mali 400 MP2 GPU, 5.6-инчов дисплей с 1440×720 резолюция, 2GB LPDDR3, USB-C, microSD слот + 16GB eMMC и на него можете да използвате Linux и всичко друго, което успеете да подкарате.

На някои хора хардуерът може да им се види доста слаб за днешните представи, но, както вече споменахме, телефонът има за цел да е нискобюджетен, а по-слабият хардуер ще се компенсира от наличността на Linux, който изисква по-малко ресурси от Android.

Към момента на PinePhone могат да се използват няколко Linux дистрибуции – UBports Ubuntu Touch, Plasma Mobile, SailfishOS, postmarketOS и др., което го прави достатъчно интересен за голяма част от потребителите.

Прочетете още:  В Linux Kernel 5.7 се добавя инфраструктура за безпроблемна тъчскрийн поддръжка

Вчера от екипа публикуваха блог пост, в който казват – „PinePhone е реалност и ще бъде на пазара скоро“.

Разработчиците от екипа са уверени, че в началото на 2020-а година всички ентусиасти ще могат да си закупят телефона като официалното появяване на пазара е насрочено за март 2020-а година.

Преди това ще бъдат продадени бройки, наречени Brave Heart Edition на избрани разработчици, които ще могат да допринесат за развитието на проекта с дебъгинг, тестови билдове на операционни системи и предоставящи обратна връзка.

PinePhone Linux телефонът с отворен код излиза другата година (видео) 1

Производството на PinePhone започва в средата на октомври тази година, като предварителните продажби за Brave Heart изданията започват по същото време, а първите бройки ще пристигнат до купувачите в средата на ноември. Втората вълна от Brave Heart изданията ще започне да се произвежда на 15-и ноември и ще пристигне при купувачите около Коледа.

Повече подробности около интересния проект можете да научите тук.

5/5 (1 Review)