Debian пускат поддръжка за стартиране от root F2FS файлови системи

0
96
Debian Linux

Разработчиците на Debian пускат поддръжка за стартиране от Root F2FS файлови системи при GRUB и initramfs-tools.

Може би някои потребители очакват за възможността да стартират своята Linux дистрибуция от F2FS (Flash-Friendly File-System) root файлова система, но изглежда потребителите на Debian са едни от тези, които са доста близо до това да получат такава поддръжка.

F2FS е файлова система, която е предназначена за NAND-базирани флаш памети, които използват Flash Translation Layer. За разпределението на данните при F2FS се разчита на FTL вместо на JFFS или UBIFS. FTL можете да намерите при SCSI, SATA, PCIe и NVMe интерфейсите.

И докато тази файлова система се поддържа от Linux ядро 3.8 и GRUB 2.04 и става все по-популярна при Android устройствата, то засега Linux дистрибуциите все още нямат добавена поддръжка да стартират от F2FS root дял.

Сега разработчикът от Debian Romain Perier работи за добавяне на поддръжката при тази Linux дистрибуция за стартиране от F2FS root файлова система, за което ще трябва да се направят промени при GRUB и initramfs-tools. Като част от тази работа вече е добавен и F2FS модула към подписаните UEFI образи. При initramfs-tools F2FS модулът и неговите зависимости са добавени като базов модул.

Когато работата по добавянето на поддръжка за буутване от root F2FS файлова система при Debian бъде завършена, от това първоначално ще имат полза производните дистрибуции като Ubuntu, които използват за основа Debian. На по-късен етап поддръжката ще се появи и при другите Linux дистрибуции.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Need for Speed: Shift 2 Unleashed D9VK Wine Linux