Ето ги сайтовете, към които се свързва Windows 10 при чиста инсталация

0
43
Майкрософт телеметрия

Откакто излезе през 2015-а година Windows 10 е постоянно атакуван за това, че подслушва потребителите по всевъзможни начини и въпреки че от Майкрософт се опитват да разсеят някои от притесненията на потребителите, съмнения винаги остават.

През 2017-а година от компанията разкриха точно каква информация събират, но никой не може да каже със сигурност дали са споделили всички подробности, защото техните продукти в голямата си част са със затворен код и нищо от изнесената информация не може да бъде проверено и потвърдено.

За да спечели още повече доверието на своите клиенти, от Майкрософт публикуваха нов инструмент в последния голям ъпдейт Windows 10 April 2018 Update, който се казва Diagnostic Data Viewer. Въпреки това има още доста въпроси, на които няма отговор, а потребителите искат да знаят.

Притиснати от постоянно нарастващото недоволство, от Майкрософт се видяха принудени да публикуват и сайтовете, към които се свързва Windows 10 при чиста инсталация. Според тях свързването към тези сайтове е необходимо, за да може различни приложения и компоненти да работят безпроблемно.

Такива приложения и компоненти са Cortana, Windows търсенето, Windows Error Reporting, Windows Defender, Microsoft Store, OneDrive, Windows Spotlight и пр. Списъците със сайтовете, към които се свързват тези компоненти и приложения могат да бъдат разгледани тук и тук.

Като доказателство за своята искреност, от Майкрософт посочват, че и сами можете да съберете този списък, ако инсталирате Windows 10 на виртуална машина и я оставите включена в режим на покой поне за седмица. С използването на мрежови анализатор, който да записва мрежовата активност, би трябвало да получите същия списък с достъпени сайтове.

Прочетете още:  Feral Interactive обявиха планове за портване на игри към Vulkan

Списъците наистина са доста големи и би отнело доста време, за да блокирате всичко ръчно. Ако все пак се наемете, трябва да знаете, че могат да се очакват различни проблеми при работата на някои основни компоненти и приложения, които да доведат до нестабилната работа на операционната система като цяло.

0/5 (0 Reviews)