Facebook подслушва гласовите ви съобщения без разрешение

0
37
Facebook ви следи

Facebook подслушва гласовите ви съобщения без разрешение и за тази цел са наети компании от трети страни.

Според информация, изнесена от Bloomberg става ясно, че Facebook подслушва гласовите съобщения на потребителите от Facebook Messenger като наема компании за тази цел. В подслушваните гласови чатове се съобщава, че е налична строго поверителна потребителска информация и интимни подробности.

Запознати твърдят, че служителите на компаниите, които са наети за подслушването не са знаели защо извършват тази работа и не им е съобщено каква е целта за прослушване на потребителските гласови съобщения, от което те са изпитвали съмнения, че извършват нещо неетично.

Една от наетите за подслушването компания е TaskUs Inc., които твърдят, че до ден днешен от Facebook не са им съобщили каква е целта на поставената им задача. В същото време от Facebook признават, че са наели хора да дешифрират потребителски гласови съобщения, но обяснават, че целта е събиране на информация, която да помогне на техния изкуствен интелект да разбира по-добре съобщенията.

Подслушването е спряло преди седмица, след като се е разбрало, че и други технологични компании са получили достъп до чатовете. И въпреки че от социалната платформа вече е спряла със спорната практика, от компанията никога не са съобщили на потребителите, че техните гласови съобщения може да бъдат подслушвани и никога не са поискали тяхното разрешение.

За съжаление Facebook са просто поредният член на списъка с компании, които подслушват потребителите си. Наскоро дигиталният асистент Siri на Apple беше хванат да записва потребителски разговори дори и от секс чатове, а оправданието отново беше, че по този начин дигиталният асистент се обучава. Други участници в списъка са Google Assistant и Alexa на Amazon.

Прочетете още:  Великобритания и САЩ приканват Facebook да създаде задна вратичка за достъп до криптиран текст

След като бяха направени разкритията по скандалните подслушвания, от Google спряха с тази практика, а от Amazon дадоха на потребителите възможност за отписване, но потребителите, които не са информирани така или иначе ще продължат да бъдат подслушвани.

Изглежда никакви скандали не са достатъчно сериозни, за да накарат компаниите да спрат да следят безобразно потребителите си под различен предтекст. Този път е за гласово обучение, но съвсем спокойно можеше да използват специално подготвени аудио записи, вместо да използват потребителски чатове. Очевидно и огромните глоби, които им биват налагани не помагат.

5/5 (1 Review)