Имплементираха Wake on WLAN при NetworkManager

0
62
Имплементираха Wake on WLAN при NetworkManager

Слез около две години работа по Wake on WLAN, от Canonical най-сетне успяха да имплементират функцията Wake on WLAN при NetworkManager. Wake on WLAN има същите функции за отдалечено събуждане на машината както Wake on LAN, но се използва Wi-Fi вместо ethernet адаптор. Както обясняват обаче от компаниятаl, функционалността не е изцяло еквивалентна и съществуват някои ограничения.

За да улеснят процедурата по инсталацията и за да осигурят новата имплементация на Wake on WLAN при NetworkManager дори и за потребителите на по-стари версии на Ubuntu, от Canonical публикуват пакета като Snap, който идва с възможност за допълнително конфигуриране. За да работи като цяло обаче, Wake on WLAN трябва да се поддържа от вашите драйвъри за Wi-Fi устройството, което използвате.

Wake on WLAN при NetworkManager позволява две конфигурационни възможности – wifi.wake-on-wlan и wifi.wake-on-wlan-password. Тези опции могат да бъдат настроени от API, който идва със Snap пакета, с възможност за глобална настройка и настройка за всяка отделна връзка. Всяка от двете опции приема и набор от различни стойности – disabled (default), disabled (default), disconnect, magic, gtk-rekey-failure, 4way-handshake, rfkill-release и tcp. Задаването на стойностите е много лесно, например:

CODE: Избери всички

snap set network-manager wifi.wake-on-wlan=4way-handshake

За използване на парола:

CODE: Избери всички

snap set network-manager wifi.wake-on-wlan-password=MyPassword

Кодът за новата Wake on WLAN имплементация вече е слят с този на NetworkManager и той вече може да работи с опциите и конфигурациите на новата функция. За повече информация, стойности и документация потребителите могат да изпълнят командата iw.

Официалния анонс можете да видите тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе финалната стабилна версия на Linux Mint 18.1 "Serena" KDE Edition. Линкове за сваляне.