Излезе elementary OS 5 Juno с изключително много промени и подобрения

0
67
Излезе elementary OS 5 Juno с изключително много промени и подобрения

След месеци на разработка разработчиците на elementary OS най-накрая пуснаха поредното издание на GNU/Linux дистрибуцията elementary OS 5 Juno, която идва с множество поправки и подобрения. Това е продиктувано и от факта, че се прави голям скок във версиите. Миналата версия беше 0.4, а ето, че сега имаме версия 5 и предвид множеството поправки и подобрения това е напълно оправдано.

Разработчиците обясняват, че актуализациите при новото издание се състоят от две части – приложенията, които са включени в изданието, а втората част са всички визуални подобрения. Добавена е функцията tile app windows за повече удобство, а приложението Night Light прави екрана ви по-топъл в определени часове на денонощието, за да предпази очите ви. Добавена е и опция за ръчно определяне на тези часове и кога да се извърши промяната.

Излезе elementary OS 5 Juno с изключително много промени и подобрения 9

Добавени са инструмент за заснемане на екрана, добавен е режим картина в картината, нови анимации при иконите, translucent light режим за тапетите, нови звуци, палитра за цветовете, преработени икони, към Applications менюто е добавена нова икона за търсене, еможита и още.

Добавен е нов софтуерен център, който носи името AppCenter. Разработчиците обясняват, че неговата концепция е по-различна от тази на конкуренцията. Това е така, защото в AppCenter се предлагат приложения само с отворен код. Има и платени приложения, при които разработчикът е определил цена, но тя не е задължителна и потребителите могат да платят повече или по-малко, според собствената си преценка.

Излезе elementary OS 5 Juno с изключително много промени и подобрения 10

Различни приложения като Terminal, Files, браузърът Epiphany, Music, Photos, Camera и др, получават множество промени и поправки, системните настройки също имат огромен брой промени.

Излезе elementary OS 5 Juno с изключително много промени и подобрения 11

Добавен е текстовият редактор elementary Code, който е собствена разработка на дистрибуцията. В него потребителите могат да намерят тъмен режим, опция за висок контраст, интеграция с Git, превключвател на стилове и шрифтове, бързи контроли, EditorConfig плъгин и още.

Излезе elementary OS 5 Juno с изключително много промени и подобрения 12

С изключително големия брой промени при elementary OS 5 Juno можете да се запознаете в официалния блог пост.

Прочетете още:  Майкрософт ще издадат безплатен ъпдейт за Windows 7
0/5 (0 Reviews)