Излезе Linux Kernel 5.7 RC1. Финалната версия ще позволява задаване на swap файл по мрежата със Samba

0
89
Linxu Kernel ядро

Излезе първото RC издание Linux Kernel 5.7 RC1. Финалната версия ще позволява задаване на swap файл по мрежата със Samba.

След изтичането на двуседмичния merge прозорец, Линус Торвалдс обяви наличието на първото RC издание на Linux ядрото в разработка от серията 5.7.

Той обяснява, че ситуацията около коронавируса не е нарушила традицията на Великден в неговото семейство и в неделя той отново е със сервирано агнешко на масата.

Може и да не съм религиозен, но традицията си е традиция.“

Относно ядрото Торвалдс заявява, че всичко е нормално и дори има чувството, че нещата стават по-лесно от обичайното, имайки предвид огромните промени, които се случват по време на първата седмица от merge прозореца. През втората седмица също е имало доста промени, но те са били малки поправки, субсистеми и пр.

Размерът също е нормален, нито малък, нито по-голям от обичайното. Около 60% от изданието са драйвъри, а останалото са архитектурни актуализации (в голямата си част x86 и ARM, но има и от всичко по малко), работа по файловите системи, документация, работа по основното ядро и мрежи.

GitStats статистиката сочи, че при Git tree на Linux ядрото са направени 915 296 промени от 21 534 различни автори, размерът на дървото на кода е 67 954 файла и съдържа 28 430 000 реда код. Линус Торвалдс остава най-резултатният разработчик с 3.7% от направените промени. Повече подробности в това отношение можете да видите тук.

Някои от интересните функции при Linux Kernel 5.7 са възможност за задаване на swap файл по мрежата посредством SMB3/Samba, добавена поддръжка за множество ARM устройства като Pine Tab, PineBook Pro и др., Zstd компресия за F2FS файловата система, поправки за новия Renoir хардуер, по-добра видео декодинг Meson поддръжка, поправки около уязвимостите при C-SKY процесорите.

Прочетете още:  Apple MacBook Linux поддръжка за клавиатурите и тракпадовете идва при ядро 5.3

Налични са актуализации при SpeedSelect технологията, подобрена е поддръжката за Loongson 3 CPU, добавена е имплементация за следене на температурата, за да могат да се разпределят задачите по-оптимално за системи, които прегряват, Intel P-State драйвърът вече използва по подразбиране Schedutil говернора, добавена е поддръжка за подсигурване на гостовете при виртуалните машини за POWERPC и IBM, поправени са различни проблеми при отворения драйвър за NVIDIA Nouveau и още.

5/5 (1 Review)