KDE Plasma 5.18 LTS е тук с хиляди подобрения

0
173
KDE Plasma

Излезе Linux графичната среда KDE Plasma 5.18 LTS, която идва с изключително много подобрения и поправки на проблеми.

Дългото очакване на феновете на Linux графичната среда KDE Plasma най-сетне е възнаградено. Версия 5.18 е тук, за да донесе множество нови функции, различни подобрения и поправки на проблеми.

KDE Plasma 5.18 LTS е издание с удължена поддръжка, което означава, че ще бъде поддържано от разработчиците през следващите две години, докато обикновените версии се поддържат четири месеца. Това прави новата версия изключително подходяща за инсталации, при които се търси стабилност.

Сред новостите виждаме по-добра GTK/GNOME интеграция и client-side декорациите, показване на информация за видео картите на NVIDIA в KSysGuard, различни подобрения при нотификациите, подобрения при инструмента за времето, различни подобрения за X11 и Wayland fixes за KWin.

KDE Plasma 5.18 LTS е тук с хиляди подобрения 1

Добавен е нов инструмент за намиране за еможи, добавен е нов режим Global Edit, който замества менюто в горен десен ъгъл на десктопа, което е премахнато, налична е възможност за настройване на клавишни комбинации за включване и изключване на режимите Night Color и Do Not Disturb, Audio Volume System уиджитът е подобрен и има по-компактен изглед.

KDE Plasma 5.18 LTS е тук с хиляди подобрения 2

Системните настройки (System Settings също търпят множество промени и подобрения, като е подобрен външният вид, по подразбиране е премахната функцията за изпращане на мнения, за да се запази сигурността на потребителите, добавени са още повече функции да персонализация, много от вътрешните страници получават нов дизайн, Application Style страницата получава решетъчен изглед.

KDE Plasma 5.18 LTS е тук с хиляди подобрения

Налични са и множество подобрения и новости при инструмента за актуализации и инсталиране на софтуер Discover. Значително е подобрен външният вид, поправени са някои визуални проблеми, добавена е функция да се търсят не само приложения, но и теми, нови курсори и сплаш скрийнове, добавени са ревюта от потребителите и пр.

Прочетете още:  Излезе X.Org Server 1.20.3 с поправена уязвимост

KDE Plasma 5.18 LTS е тук с хиляди подобрения 3

При Plasma 5.18 е налична нова система за управление на Thunderbolt интерфейса, подобрено е цялостното представяне на на графичната среда, която сега е много по-бърза и плавна, изцяло е преработена системата за уведомления, налични са подобрения при Display управлението, включително и нови уиджити и OSD, добавена е интеграция за уеб браузърите, поправени са графичните проблеми при използването на фрактално скалиране при X11 и още хиляди поправки и подобрения.

Повече можете да научите от нашите седмични ревюта, а също така и от официалния анонс.

5/5 (2 Reviews)