Компютърът Surface Studio на Майкрософт се продава малко по-добре от очакваното

0
40
Компютърът Surface Studio на Майкрософт се продава малко по-добре от очакваното


Според последни данни компютърът Surface Studio на Майкрософт се продава малко по-добре от очакваното. Дали те ще спечелят 300 милиона долара?

Изключително скъпият Surface Studio на Майкрософт се продава малко по-добре от очакванията, ако може да се вярва на последните данни изнесени от [url=http://www.digitimes.com/news/a20161228PD203.html?mod=2“ target=“_blank]Digitimes[/url].

Digitimes съобщава, че Майкрософт са поръчали 30 000 бройки от Surface Studio за първото четеримесечие на 2017-та година.

Първоначалните прогнози бяха за 15 000 бройки, поради твърде високата цена, на която се предлага продуктът. Той е много по-скъп от другите подобни решения „всичко в едно“. Трите модела струват $2,999, $3,499 и $4,199.

Ако се предположи, че купувачите ще похарчат средно по около $3,400, печалбата от 30 000 бройки от Surface Studio ще бъде 100 милиона долара. Ако за цялата следваща година от Майкрософт продадат 100 000 бройки, то тяхната печалба ще бъде около 340 милиона долара.

И въпреки това тези числа са твърде далеч от конкуренцията. Според данните на Digitimes Research Apple продават по 3.5-4 милиона компютри от типа „всичко в едно“ и се явяват вторите най-големи доставчици на компютри след Lenovo. Изразено по друг начин, Apple продават по 40 iMac за всеки един Surface Studio.

Засега не е ясно какъв тип хора си купуват Surface Studio, но ако от Майкрософт имат късмет, това ще са повече творчески личности, към които е и насочен продуктът. Самите Майкрософт имат 114 074 персонал, по официални данни към 30-ти юни 2016-та година, и много от тях могат да бъдат привлечени като клиенти и всъщност повечето машини да се приберат обратно в Майкрософт.

Всичко това обаче с едно наум, че Surface Studio все пак е хай-енд продукт, който не е създаден за масова употреба. Ако от Майкрософт искат масовост, то те ще трябва да се конкурират със своите собствени партньори от Dell, Lenovo, ASUS, HP, Acer и пр.

Прочетете още:  Майкрософт премахват всички приложения от магазина си, които съдържат думата Windows

Идеята на Surface Studio е да се състезава директно срещу Apple при обработката на изображения, а не да се състезават по продажби. Surface Studio студио вече спечели много симпатии в социалните мрежи и в пресата за иновациите, които носи със себе си. От Редмънд твърдо залагат на идеята, че „Майкрософт е новият Епъл“.

Отделно трябва да се отбележи, че Surface Studio внася свежест и нови идеи в РС сегмента, който е в стагнация от няколко години. Дори и никой да не прекопира 1:1 продукта на Майкрософт, то пред производителите и дизайнерите се очертават нови хоризонти, над които да помислят и да се развиват.

Surface Studio също така ще помогне и на Майкрософт в развитието на Windows 10. Доскоро Windows се разработваше без „опит от първа пъка“, така да се каже. Той трябва да работи на милиони устройства и, разбира се, не може да бъде тестван на всички от тях.

В Същото време от Apple печелят удобство именно защото имат едва няколко модела и операционната им система може да бъде тествана изцяло с тях, като се видят всички недостатъци навреме и по този начин се осигури много добра съвместимост и стабилност. Сега със Surface Studio от Майкрософт ще могат да се възползват от същите преимущества и с Windows 10.

Майкрософт все още генерират голяма част от своите печалби чрез своите партньори и да се конкурира с тях е опасна игра, която трябва да се играе внимателно, въпреки очевидните ползи от това. Бъдещето ще покаже, но със сигурност ОЕМ производителите ще предпочетат Майкрософт да се съревновават с Apple вместо с тях.

0/5 (0 Reviews)