Криптовирус предлага декриптиране, ако заразите двама други човека

0
63
KillDisk криптовирус иска рекордните 247 000 долара откуп


Ransomware (криптовирус) предлага да декриптира вашите файлове, ако заразите двама други човека, вместо да плащате.

Криптовирусът Popcorn Time, открит от известната P2P програма за гледане на филми със същото име, първо казва на жертвата, че има една седмица да плати един биткоин (около $770), за да им бъдат декриптирани файловете.

След това вирусът обаче предлага и втора възможност, а именно жертвата да зарази още двама потребители, като по този начин избегне плащането.

Като условие се иска да бъдат дадени реферални линкове за доказателство, а също така има и условие и двете допълнителни жертви да си платят за декриптиране на файловете.

Потребителите, които се опитват да декриптират файловете си с фалшиви декриптиращи ключове имат право само на три опита, защото на четвъртия техните файлове ще бъдат изтрити.

Създателите от своя страна твърдят, че този ransomware (криптовирус) е създаден, за да се набират средства за храна и подслон в Сирия.

Lawrence Abrams от Bleeping Computer казва:

„Когато криптовирусът приключи с криптирането на файловете, той конвертира два base64 стринга и ги запазва като съобщение за откуп. Файловете биват кръстени restore_your_files.html и restore_your_files.txt. След това вече съобщението за откуп се показва автоматично в HTML формат“.

Данни показват, че кибер-престъпниците могат да правят по $84 000 печалба на месец от криптовируси (ransomware), при това с инвестиция от едва $6000, което е печалба от 1425%, както ви съобщихме по-рано.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Следващият драйвър на NVIDIA за Linux ще поддържа Vulkan без X11