Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.12 RC3

0
874
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.12.

Излязоха много нови Intel аудио драйвъри и поправки за Linux Kernel 4.12

Linux Kernel 4.12 е следващата версия в разработка и вече получава различни видове поправки, нови технологии и драйвъри. Днес новата версия на Linux ядрото получи Intel аудио поправки и нови аудио драйвъри.

Takashi Iwai е изпратил различни обновления за звуковите драйвъри за Intel, които са предназначени за Linux Kernel 4.12.

Добавени са драйвъри за DIO DIO2125, HiSilicon hi6210, Cirrus CS35L35, Everest ES7132, Maxim MAX98927, системи с WM8960, MT2701, Odroid системи, Nuvoton NAU8824, x86 системи с DA7213 и ST STM32 SAI контролери.

Има редица подобрения при Intel Skylake и по-новите процесори, Atom и Broxton, нов API за по-лесно свързване на жакове, нови допълнения за поддържане на различни headset устройства, предимно на ASUS.

Добавени са нови драйвъри за FireWire устройствата MOTU и RME Fireface, обновени са драйвърите за Digidesign Digi00x и TASCAM, добавена е поддръжка за двойните звукови карти при някои дънни платки на Gigabyte и лаптопи на Lenovo и още.

Пълният списък с нововъведенията за Linux Kernel 4.12 можете да разгледате тук.

Подобрения за Intel лаптопи получи Linux Kernel 4.12

Ядрото в разработка на Linux с версия 4.12 получи Intel подобрения за различни модели лаптопи като Fujitsu, Dell, Lenovo и други.

Очевидно разработчиците наблягат върху драйвърната поддръжка и сега, малко след излизането на множество нови Intel звукови драйвъри и поправки за тях, бяха добавени и множество подобрения за различни модели лаптопи, които използват Intel.

Новите platform-drivers-x86 обновления предлагат множество промени и различни подобрения, от които лаптопите и ултрабуковете ще имат полза, както и са добавени нови драйвъри за тях.

Добавена е поддръжка за новите модели Ideapad, Silead, ASUS и Xiaomi. Добавени са нови бързи клавиши за Thinkpad и други модели, които използват intel-vbtn, както и поддръжка за усилване и намаляване на нивото на звука.

Добавени са драйвъри за Intel Cherry Trail ACPI INT33FE, при acer-wmi е добавена възможност за настройване на акселерометър при намерено ACPI устройство, при ASUS има поправка за правата при cpufv sysfs файла.

При лаптопите на Dell има различни подобрения при подсветката, а към драйвъра е добавена и нова настройка за изгасяне на подсветката след определено време, в режим на включено зарядно и още наистина много промени за различни компоненти при Xiaomi, HP, Fujitsu, ASUS, безжични модули и други.

Пълният списък с подобренията и новите драйвъри можете да разгледате тук.

EXT4 получава по-голяма бързина при Linux Kernel 4.12

Файловата система за Linux EXT4 получава поддръжка за GETFSMAP и подобрения при бързодействието.

Разработчикът Ted Ts’o днес изпрати обновления за Linux ядрото в разработка, което към момента е с версия 4.12.

Първоначално файловата система XFS получи поддръжка за GETFSMAP при Linux Kernel 4.12 и ето, че сега и EXT4 я получава също.

GETFSMAP се използва за проверяване и потвърждаване на блоковете във файловата система при докладите за фрагментацията на свободното пространство.

Премахнати са ненужните спирания по време на писане, подобрено е представянето при много големи файлови системи, както е подобрено и представянето при натоварване при писане на произволен принцип на предварително разпределени (preallocated) файлове.

Прочетете още:  Mono ще донесе поддръжката при Vulkan за C# и .NET

Отстранени са и различни бъгове и кодът е изчистен от ненужни редове. Повече информация можете да получите тук.

Торвалдс анонсира Linux Kernel 4.12 RC3

Линус Торвалдс анонсира третото RC издание на Linux Kernel от клона 4.12. Засега всичко изглежда нормално.

Торвалдс съобщава, че засега нещата вървят много спокойно, като версията на Linux ядрото 4.12 RC3 не е никак голяма. Засега всичко върви по план и без проблеми, като се надява всичко това да остане точно така и да „чукаме на дърво“.

В новата версия има от всичко по малко. Като най-голяма промяна в нея може да се отбележи актуализирането на документацията, като Intel pstate документите са конвертирани към rst формат.

Актуализирани са някои инструменти като perf и bpf. Две трети от този ъпдейт са драйвъри за графични процесори, TTY, SCSI, NVMe и др.

Разбира се, има и актуализации по архитектурите, хедър файловете, основното ядро, XFS и пр.

Торвалдс призовава да се тества ядрото, за да се открият всички възможни проблеми, а ние очакваме следващата стабилна версия.

Повече информация относно Linux Kernel 4.12 RC3 можете да намерите в официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.12 RC5

Излезе петото издание в разработка на Linux Kernel 4.12 RC5, което до момента е най-голямото от 4.12 серията.

Линус Торвалдс анонсира поредната RC версия на ядрото на Linux 4.12 RC5, като още една стъпка към последната финална версия 4.12, която се очаква по-късно този месец.

Торвалдс обяснява, че тенденцията за малки RC издания до момента вече е нарушена и RC5 е по-голямо от досегашните, като в това число, разбира се, не влиза RC1.

В Linux Kernel 4.12 RC5 има има множество поправки при компоненти като perf, kvm, key handling, актуализации по файловите системи btrfs, ext4 и някои проблеми при ufs, които са били съобщени наскоро.

Има архитектурни ъпдейти при sparc, powerpc, x86, arm[64], обновена е документацията, добавени са видео, мрежови, scsi, block layer и аудио драйвъри, като звуковите драйвъри са най-много.

Торвалдс казва още, че е свършена значителна по обем по-дребна работа от различно естество и се надява нещата да продължат безпроблемно както досега.

Повече информация относно Linux Kernel 4.12 RC5 в нашия сайт или от kernel.org.

Излезе Linux Kernel 4.12

Поредната стабилна версия на Linux ядрото 4.12 вече е налична официално за сваляне.

Linux Kernel 4.12 идва с множество подобрения и нови функции.

Добавени са нови I/O schedulers, BFQ (Budget Fair Queueing) вече също е наличен, добавена е XFS и EXT4 поддръжка за GETFSMAP, при Btrfs има различни поправки за RAID 5/6. Флаш файловата система F2FS има различни оптимизации и поправки, добавени са и MD RAID поправки.

Свършена е още работа при POWER9 и POWER архитектурата вече поддържа 512TB виртуално адресиране, за Geminilake SoC са добавени обновления за управление на енергоемкостта, добавени са различни ARM64 обновления, премахната е AVR32 архитектурата.

Добавен е термален драйвър за Broadcom BCM2835 при Raspberry Pi, свършена е допълнителна работа по поддръжката на Tegra 186 / Parker / TX2 за Nvidia.

Добавена е начална поддръжка за Radeon RX Vega, Intel atomic mode-setting поддръжка по подразбиране, Nvidia GTX 1000 „Pascal“ вече имат хардуерно ускорение, когато използват с последните фърмуер имиджи за GTX 1050/1060/1070/1080.

Най-накрая в Linux Kernel 4.12 имаме USB Type-C мениджър, добавена е поддръжка за Razer Sabertooth и Mad Catz Brawlstick, блутуут модула Edison, Intel RealSense SR300, различни подобрения за лаптопи, поправки при звуковите драйвъри и още много.

Разбира се, както винаги, са добавени и множество поправки по отношение на сигурността, плюс над 350 000 нови реда код, което прави Linux Kernel 4.12 доста голямо издание.

Новата версия на Linux Kernel 4.12 можете да свалите от нашия сайт или от https://www.kernel.org/.

 

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments